Arnhem,
25
juli
2016
|
12:14
Europe/Amsterdam

Maurits Hendriks, chef de mission TeamNL over behuizing TeamNL in Olympisch dorp Rio2016

Sinds dinsdag 19 juli jl 17.00 uur is de staf van TeamNL aanwezig in het Olympisch dorp. Vanaf dat moment werden we geconfronteerd met problemen in de behuizing van TeamNL. Deze zijn grotendeels terug te voeren op het dagelijks gebruik van gas, water en elektriciteit. Als je een compleet nieuw dorp gaat bewonen weet je dat niet alles vanaf dag één werkt., Daarom hebben wij als enige ook technische specialisten opgenomen in ons team. Echter de omvang en frequentie van de problematiek heeft ons verrast.

In de contacten met andere aanwezige landen bleek de situatie overal identiek te zijn. Kort samengevat gaat het om lekkages van water, gas en stroom storingen. Ons gebouw was aanvankelijk een van de slechtsten. Dat zorgde ervoor dat wij hoog op de prioriteitenlijst kwamen en zeer veel hulp van geweldige jonge Brazilianen hebben gekregen. Mede dankzij de solidariteit van andere NOC's die onze situatie op waarde hebben ingeschat.Natuurlijk is dit een forse tegenvaller. We proberen er echter zo goed mogelijk mee om te gaan en gaan ervan uit dat onze sporters dat ook doen. Alles is erop gericht dat zij hun voorbereiding zo goed mogelijk kunnen doen. En zoals een topsporter gewend is moet hij zich daar in alle omstandigheden aan aanpassen. Ze doen en deden dat ook bij hun eerdere prestaties.

De staf van TeamNL is vanaf dinsdag onafgebroken aan de slag gegaan zodat zondag 24 juli de eerste sporters zo goed mogelijk konden worden ontvangen. Veiligheid staat hierbij altijd voorop. In overleg met het organisatiecomité Rio2016 en in aanwezigheid van de brandweer hebben we hierop getest en achten het huisvesten van de eerste groep van 77 sporters mogelijk.

Helaas is de stress test van de watervoorzieningen minder goed verlopen en slechts gedeeltelijk geslaagd. Dit betekent dat we direct weer aan de slag zijn gegaan met het oplossen van de mankementen in de appartementen die vanaf zondagavond 24 juli door sporters worden bewoond. Per dag maken we een inschatting voor de volgende aankomst. Ondertussen gaat het werk onverminderd verder en leidt tot goede resultaten. In tegenstelling tot andere landen hoeven wij vooralsnog niet uit te wijken naar andere accommodaties echter de situatie is verre van ideaal op dit moment. In al onze afwegingen staat de veiligheid steeds bovenaan. De veiligheid gaat voor op medailles.

We hebben ervoor gekozen om op het eerst mogelijke moment het dorp te betrekken, tegelijk met tien andere landen die hier aankwamen. Het is de verantwoordelijkheid van een organisatie comité om dan een veilig en goed functionerend dorp te leveren. In de evaluatie met het IOC zullen we dit nadrukkelijk aan de orde stellen. Dat geldt ook voor financiële consequenties naar aanleiding van de maatregelen die we treffen of al hebben getroffen. 

Omdat de oorspronkelijke werkzaamheden die we hadden gepland in onze operatie uiteraard ook achterstand hebben opgelopen wordt er 24 uur per dag gewerkt. We hebben vertrouwen, maar het wordt een forse uitdaging om helemaal gereed te zijn voordat de Spelen beginnen. Ik heb grote bewondering voor de enorme inzet van onze staf en alle vrijwilligers van Rio 2016.