Arnhem,
29
juli
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Marianne Vos bezorgt Nederland de eerste gouden plak

LONDEN - Wielrenster Marianne Vos heeft Nederland zondag de eerste gouden medaille gebracht tijdens de Olympische Spelen in Londen. In de wegrace was ze na 140 kilometer vlakbij Buckingham Palace de snelste van een groep van drie. De Britse Elizabeth Armitstead won zilver, de Russische Olga Zabelinskaya pakte brons.

Vos was de grote favoriete voor het goud. Voor de 25-jarige Brabantse is het na de overwinning op de baan (puntenkoers) vier jaar geleden in Peking de tweede gouden Olympische medaille.

>> Lees hier mee over het goud van Marianne Vos

Turnen
Een val op haar slotonderdeel vloer kostte haar een punt, maar Céline van Gerner haalde zondag desondanks moeiteloos de meerkampfinale bij de Olympische Spelen. ,,Mijn doel was een finaleplaats en maximaal presteren. Het eerste is gelukt, bij het tweede zat ik er tegenaan'', vertelde de Emmeloordse turnster in de North Greenwich Arena, waar ze de kwalifcaties als 19e afsloot. De beste 24 turnsters mogen donderdag terugkomen.

Met name haar oefening op brug maakte indruk en leverde haar net geen finaleplaats op. ,,Het is een magnifiek gevoel dat ze zich hier mag meten met de beste turnsters van de wereld en dat ze strijdt om een top 8-plaats op brug'', vond haar trotse coach Gerben Wiersma.

Hockey
De Nederlandse hockeyvrouwen hebben België in de eerste groepswedstrijd met 3-0 verslagen. Aanvalster Kim Lammers, die debuteert op de Spelen, maakte twee doelpunten. Kort voor rust opende ze de score. De tweede treffer viel aan het begin van de tweede helft.

Het derde doelpunt kwam op naam van Caia van Maasakker, die aanvankelijk geen deel uitmaakte van het olympische team. Na de blessure van Willemijn Bos voegde bondscoach Max Caldas alsnog reserve Van Maasakker toe aan zijn team.

Dinsdag staat het tweede groepsduel voor Oranje op het programma. Dan is Japan de tegenstander.

Beachvolleybal
De openingspartij bij de Olympische Spelen verliep niet naar wens voor beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Richard Schuil. ,,We hebben het veel te spannend gemaakt, laten we hier maar niet te veel woorden aan vuil maken'', aldus Nummerdor na de zege van 2-1 (21-18 17-21 15-10) op Jesus Villafañe en Igor Hernandez uit Venezuela.

,,We hadden heel dik moeten winnen'', vond Nummerdor. ,,Richard had het in de tweede set heel moeilijk, dat kan gebeuren. Hij herstelde zich in de derde set fantastisch.''

Sanne Keizer en Marleen van Iersel verloren hun eerste groepswedstrijd. In de regen ging het Nederlandse duo met 14-21 21-16 15-11 onderuit tegen het Spaanse tweetal Liliana Fernandez en Elsa Baquerizo. Ook Madelein Meppelink en Sophie van Gestel begonnen met een nederlaag. De Braziliaanse vrouwen Maria Antonelli en Talita Rocha waren in 21-10 en 21-19 te sterk.

Tafeltennis
Li Jie bereikte met enige moeite de vierde ronde. De speelster kwam tegen Natalia Partyka uit Polen met 0-2 achter in games, maar knokte zich vervolgens alsnog naar de overwinning: 4-2 (11-13 6-11 16-14 11-7 12-10 11-7). Partyka is geboren zonder rechteronderarm. Op de Paralympische Spelen won ze zowel in 2004 als 2008 goud in het enkelspel. Li Jie speelt in de volgende ronde tegen de sterke Japanse Ai Fukuhara, die in Londen als achtste is geplaatst.

Li Jiao had weinig problemen om de vierde ronde te bereiken. Ze klopte de Oekraïnse Pesotska met 4-0: 11-3, 11-9, 11-4, 11-4.
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.