Arnhem,
15
september
2016
|
10:49
Europe/Amsterdam

Marianne Timmer en Guus Hiddink in vakjury Sportgala

Samenstelling Vakjury NOS | NOC*NSF Sportprijzen 2016 bekend

Eind van dit jaar, op 21 december, blikken we terug op de mooiste sportmomenten van 2016 met het NOS | NOC*NSF Sportgala. Het gaat om de Sportman, Sportvrouw, Paralympische sporter, Sportploeg, Coach en Young Talent. Marianne Timmer, Guus Hiddink, en AD-journalist Hans Klippus treden toe als nieuwe leden in de vakjury.

Vakjury
NOC*NSF heeft de vakjury samengesteld op basis van ervaring en expertise. ‘Van Leontien van Moorsel namens de sporters, Joop Alberda namens de coaches en journalist John Volkers liep de zittingstermijn af. Voor hen in de plaats komen nu nieuwe vakjuryleden,’ vertelt NOC*NSF manager topsport en juryvoorzitter Jeroen Bijl. ‘Zij hebben op alle fronten in de topsport hun sporen verdiend, het is mooi dat we hun expertise aan het gezelschap kunnen toevoegen. Marianne kent de topsport als geen ander. Jarenlang was ze als schaatsster in de absolute top actief, waarna ze direct verder ging als coach. Dus ook die kant van het vak kent ze. En aan de staat van dienst van topcoach Hiddink hoef ik natuurlijk ook niets toe te voegen. Naast het feit dat hij het voetbal van binnen en van buiten kent, heeft hij een brede kijk op sport. Tot slot is ook de gelouterde AD sportjournalist Hans Klippus nieuw in de vakjury. Hij treedt toe op voordracht van de NSP, de Nederlandse Sportpers, en brengt met zijn jarenlange ervaring met verschillende takken van sport ook enorm veel deskundigheid in.’

De vakjury 2016 bestaat uit:

  • Marianne Timmer, Sportvrouw van 1998, coach
  • Guus Hiddink, Coach van het Jaar 2002 en 2005, coach
  • Hans Klippus, sportjournalist
  • Pieter van den Hoogenband, winnaar Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs, Sportman van 1999, 2000 en 2004
  • Esther Vergeer, Paralympisch sporter van 2002, 2003, 2005, 2008 en 2010
  • Charles van Commenée, voormalig technisch directeur NOC*NSF en UK Athletics
  • Ewoud van Winsen, sportjournalist
  • Jeroen Bijl, Manager Topsport NOC*NSF, tevens voorzitter van de vakjury

De vakjury heeft als eerste taak de nominaties vast te stellen. In een Olympisch en Paralympisch jaar is een gouden medaille op de Spelen in principe goed voor een automatische nominatie, met de kanttekening dat de jury zich in zo’n jaar moet houden aan een maximum aantal van tien genomineerden per categorie.

De daadwerkelijke stemming vindt vlak voor de live tv-uitzending plaats. Genodigde topsporters brengen dan hun stem uit op de sporters, net als de genodigde bondscoaches dat doen voor de coachprijs. Ook de vakjuryleden brengen dan hun stem uit. De stemmen van de sporters of coaches tellen voor 50 procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden staan voor de overige 50 procent.