Arnhem,
29
april
2015
|
13:16
Europe/Amsterdam

Leden NOC*NSF stemmen in met kandidatuur Europese Spelen 2019

De Algemene Vergadering van NOC*NSF heeft met een overgrote meerderheid ingestemd met de officiële kandidaatstelling van NOC*NSF bij het Europese Olympisch Comité (EOC) voor de organisatie van de European Games 2019. Het NOC*NSF bestuur heeft aangegeven dat zij bij het EOC deze kandidaatstelling doet onder de voorwaarden dat NOC*NSF en haar leden zelf geen financiële risico’s lopen, dat er nog dit jaar definitieve zekerheden voor de financiering door betrokken overheden, het bedrijfsleven en overige private participanten worden afgegeven, en dat het mogelijk zal zijn om er een volwaardig topsportevenement van te maken.

In de afgelopen maanden heeft NOC*NSF onderzocht of de organisatie van de tweede Europese Spelen in 2019 in Nederland wenselijk en haalbaar is. Hiertoe is veelvuldig met de rijksoverheid, provinciale en lokale overheden (steden), en met internationale en nationale sportorganisaties overleg gevoerd.

Het bestuur van NOC*NSF heeft tijdens de Extra Algemene Vergadering van 28 april verslag uitgebracht van de uitkomsten van het onderzoek en een toelichting gegeven op de wijze waarop NOC*NSF voor ogen heeft om de Europese Spelen in heel Nederland te organiseren samen met provincies, gemeenten, het rijk en het bedrijfsleven.

Wat zijn de Europese Spelen?
In juni 2015 wordt de eerste editie van de Europese Spelen georganiseerd in Baku, Azerbeidzjan. Deze continentale spelen zijn de evenknie van de Asian, Pacific, African en Pan-American Games. Vanuit Nederland vertrekt een delegatie van ongeveer 120 topsporters naar Baku, onder wie wielrenners Marianne Vos en Niki Terpstra, de top van het Nederlandse judo, vrouwentafeltennis en de volleybalsters. Het programma bestaat uit twintig sporten met 31 disciplines, waarvan 25 Olympisch en 6 niet-Olympisch. Zestien disciplines hebben een relatie met het kwalificatietraject voor de Olympische Spelen Rio 2016. In totaal nemen ruim 6.000 sporters deel aan de Europese Spelen Baku 2015.

Waarom Europese Spelen 2019 in Nederland?
NOC*NSF ziet de organisatie van de Europese Spelen 2019 als een bijzondere kans voor Nederland. Het prille bestaan van dit evenement biedt Nederland de kans zich te presenteren als hét voorbeeld hoe een ‘next level’ multisportevenement te organiseren: een showcase voor de wereld én early adapter van de agenda 2020 van het IOC.

André Bolhuis, voorzitter NOC*NSF:
“Op weg naar 2019 zorgen de Europese Spelen voor een actief en geïntegreerd landelijk, regionaal en lokaal sportbeleid, gericht op het vergroten van de sportdeelname, zeker onder groepen die daarin nu achterblijven. De hele Nederlandse bevolking kan daarvan profiteren waardoor een actieve en gezonde leefstijl ingeburgerd raakt en iedereen tot op hoge leeftijd fit en vitaal zal zijn.”

“De Spelen van 2019 zelf zullen toptalent helpen om tot ontwikkeling te komen, inspiratie bieden aan jongeren in heel Nederland en enthousiasme onder de bevolking teweeg brengen.”

“De samenwerking tussen de sport, het bedrijfsleven en alle verschillende overheden, maakt de organisatie van deze Spelen tot een uniek publiek-privaat project dat wellicht zelfs als voorbeeld zou kunnen dienen voor vele andere sectoren.”

“De Europese Spelen in Nederland is een topevenement dat een flinke impuls geeft aan de aandacht voor sport in Nederland. En dat is hard nodig ook.Lokaal is juist nu de recessie zo goed voelbaar en landelijke inkomsten uit de kansspelen blijven helaas nog steeds fors achter. Voor je het weet bezuinigen we de georganiseerde sport als reactie daar op in een korte tijd helemaal kapot. Ik heb altijd geleerd dat je in crisistijd juist moet durven investeren.”