Arnhem,
18
december
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

Kromo Sportvrouw van het Jaar, hockeysters Sportploeg

AMSTERDAM - Ranomi Kromowidjojo is in de RAI in Amsterdam uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar. De hockeyvrouwen werden Sportploeg van het Jaar.

Kromo won deze zomer twee gouden medailles tijdens de Olympische Spelen in Londen. De zwemster werd gekozen boven wielrenster Marianne Vos, eveneens winnares Olympisch goud, amazone Adelinde Cornelissen (zilver en brons) en zeilster Marit Bouwmeester, die zilver won in Londen.

Op het moment dat heel Nederland van haar een gouden medaille verwacht, lost zwemster Ranomi Kromowidjojo de hooggespannen verwachtingen tijdens de Spelen in London feilloos in. De 22-jarige Groningse wint de 100 meter vrije slag met een Olympisch record van 53,00 seconden. Twee dagen later verovert ze ook goud op de 50 meter vrije slag in een Olympische recordtijd. Daarnaast pakt ze met het estafetteteam 4x100m vrije slag Olympisch zilver

Ook vorig jaar werd Kromowidjojo uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar.

Bekijk hier de verkiezing en de speech van Ranomi:
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.