Arnhem,
11
oktober
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

KNVB lanceert actieplan homo-acceptatie in het voetbal

UTRECHT - De KNVB gaat de homo-acceptatie in het voetbal stimuleren. KNVB-voorzitter Michael van Praag overhandigde het actieplan tijdens het internationale congres 'United against homophobia in sports' in Utrecht aan minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. NOC*NSF steunt het initiatief.

Samen met NOC*NSF, de Alliantie Gelijkspelen en twee andere sportbonden heeft de KNVB onderzoek gedaan naar de huidige stand van zaken in de sport in het algemeen, en binnen het voetbal in het bijzonder. Het onderzoek wijst uit dat homoseksualiteit binnen het voetbal nog steeds lastig bespreekbaar is. Voetballers die spelen, ervaren soms grote drempels om binnen het team uit de kast te komen. Eenmaal uit de kast worden de reacties binnen het amateurteam vaak als positief ervaren, zo wijst hetzelfde onderzoek uit. Er is dus een verschil tussen de perceptie van het sportklimaat en de daadwerkelijke ervaring. De KNVB wil juist daarop inzetten.

Eén van de belangrijkste problemen is onwetendheid. Het is voor veel mensen onbekend terrein: hoe ga je hier mee om? De KNVB gaat daarom voorlichting geven aan amateurverenigingen en betaald voetbal clubs. De John Blankenstein Foundation is gespecialiseerd op dit thema; met hen heeft de KNVB een workshop ontwikkeld die de komende maanden in het land aangeboden wordt.

Van Praag: “Allereerst willen we de drempels wegnemen voor niet-heteroseksuele voetballers die overwegen te gaan voetballen, maar dat niet aandurven. Aan de andere kant willen we voetballers die al spelen maar binnen het voetbal niet uit de kast durven komen het juiste klimaat bieden om dat wel te doen. De actiepunten in het plan werken preventief en repressief. We zullen aan de voorkant het voetbalklimaat moeten optimaliseren. Maar daar waar het fout gaat zullen we ook stevig moeten sanctioneren.”

Dat zoveel jongens en meisjes niet zichzelf kunnen zijn en jarenlang met een geheim rondlopen raakt Michael van Praag diep. “Tijdens een rondetafelgesprek met homoseksuele spelers hoorde ik bijzonder schrijnende verhalen. Dat gaat iedereen aan het hart, dat kan niet anders. Iedereen moet met plezier kunnen sporten en daarbinnen zichzelf kunnen zijn. Wij zullen er als bond alles aan moeten doen om hiervoor het juiste klimaat te bieden.”

NOC*NSF steunt initiatief
NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis: “Als voorzitter van de sportkoepel van 76 sportbonden, 27.000 sportverenigingen en 4,7 miljoen sporters vind ik het belangrijk dat er een veilig sportklimaat is, ook voor lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders. Ik ben blij dat de KNVB hierin grote stappen zet en zo andere sportbonden en verenigingen kan inspireren hier ook mee aan de slag te gaan.”

Ook Esther Vergeer, zevenvoudig Paralympisch kampioen rolstoeltennis erkent het belang. “Uit ervaring weet ik dat het belangrijk is om je geaccepteerd te voelen. Alleen dan kun je je volledig richten op je sport en topprestaties leveren. Voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders in de sport is acceptatie nog niet altijd vanzelfsprekend. Daar moeten we samen werk van maken.”
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.