Arnhem,
13
juni
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Kinderen centraal tijdens viering Olympic Day 2013

ARNHEM - Jaarlijks wordt op 23 juni in meer dan 160 landen Olympic Day gevierd. Een feestelijke dag ter ere van het ontstaan van de moderne Olympische Spelen. Wereldwijd nemen honderdduizenden mensen van jong tot oud op deze dag deel aan diverse educatieve en sportieve activiteiten. Ook in Nederland worden er vanuit NOC*NSF activiteiten georganiseerd om deze bijzondere dag te vieren. Meer dan zestig Olympiërs gaan spreekbeurten geven op basisscholen en in het weekend van 22 en 23 juni is er een leuk sportevenement voor kinderen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De inschrijving hiervoor is inmiddels gesloten.

Van 17 tot en met 21 juni bezoeken ruim zestig Olympiërs een of meerdere basisscholen en geven zij in totaal meer dan honderd spreekbeurten. Met deze spreekbeurten vertellen onder andere Minke Booij, Femke Dekker, Kamiel Maasse en Jeroen Straathof over hun ervaringen van de Olympische Spelen en leren de kinderen over de Olympische idealen en waarden. Deze waarden, vertaald in het ‘IK.JIJ.WIJ.-concept’, vormen de basis voor de spreekbeurt en zijn de kern van de Olympische Educatie van NOC*NSF.

In het onderdeel IK (excelleren) komen de eigen ervaringen van de (oud-) Olympiër aan bod en worden persoonlijke herinneringen, zoals foto’s of medailles, getoond. In het onderdeel JIJ (respect) vertellen de leerlingen over hun eigen prestaties. De (oud-) Olympiër geeft, als een echte coach, tips hoe ze met respect voor zichzelf en anderen het beste uit zichzelf kunnen halen. Bij het laatste onderdeel WIJ (vriendschap) maakt de Olympiër samen met de kinderen van de klas een Wall of Fame: een tastbare herinnering aan het bezoek aan de school.

Olympic Day & Night

In het weekend van 22 en 23 juni vindt Olympic Day & Night plaats. Op zaterdagavond worden 250 kinderen in de leeftijd van 9 tot en met 12 jaar ontvangen door oud-hockeyinternational Floris Evers en ZappSport presentatrice Vivienne van Assem.
Onder begeleiding van een groot aantal Olympiërs gaan de kinderen een groot aantal sporten beoefenen, zoals atletiek, voetbal, judo en hockey. De kinderen en begeleiders krijgen de unieke mogelijkheid om in tentjes te overnachten op het Olympische veld van het Olympisch Stadion. Op zondagochtend wordt er verder gesport en krijgen de kinderen exclusief de mogelijkheid vragen te stellen aan Olympische sporters tijdens de ‘Kids-persconferentie’.

De dag eindigt met een heuse Olympische sluitingsceremonie waarbij de familie en vriendjes van de kinderen aanwezig mogen zijn. Aan het einde van het programma is het nog mogelijk om samen een bezoek te brengen aan de Olympic Experience in het Olympisch Stadion.

McDonald’s en Olympic Day

McDonald's is een officiële partner van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en een wereldwijde sponsor van Olympic Day. McDonald’s Nederland ondersteunt, net als het IOC, een actieve en bewuste levensstijl. Sporten, bewegen en verantwoorde keuzes vindt McDonald’s belangrijk. Ook daarom helpt McDonald’s om van Olympic Day een sportief en verantwoord evenement te maken. Zo ontvangen de deelnemers als eerste de nieuwe keuzes uit het Happy Meal met wortelfrietjes en appelpartjes. Samen met NOC*NSF-mascotte Tjemp brengt Ronald McDonald kinderen in beweging.
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.