Arnhem,
21
april
2020
|
20:31
Europe/Amsterdam

Kabinet geeft jeugd de ruimte om te sporten

Samenvatting

De Nederlandse jeugd mag weer naar de sportclub. Het kabinet heeft ruimte gecreëerd in de maatregelen zodat kinderen en jongeren tot en met 18 jaar buiten met elkaar mogen sporten. De leeftijdsgroep 13 – 18 jaar zal daar bij wel 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden. Het kabinet heeft verder besloten individuele training van topsporters onder duidelijke voorwaarden mogelijk te maken. De op dit moment gesloten sportaccommodaties mogen alleen voor deze groepen weer gebruikt worden. Deze beperkte heropening van de sport is voorlopig tot 20 mei van dit jaar. 
De horecavoorzieningen van de sportverenigingen blijven net als de rest van de horeca in Nederland nog gesloten. Ook het algemene verbod op samenkomsten blijft voorlopig gehandhaafd. Het verbod op het organiseren van vergunning plichtige evenementen wordt verlengd tot 1 september 2020.

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF: “Wij zijn blij dat het Nederlandse kabinet op advies van deskundigen de Nederlandse jeugd de ruimte geeft om weer naar de sportclub te gaan. Uit recent onderzoek blijkt dat zij in de afgelopen weken veel minder zijn gaan sporten. Het zelfde onderzoek geeft aan dat zij hun sportvereniging en hun trainer erg missen. Ik ben er van overtuigd dat wij met onze rijke verenigingscultuur en onder begeleiding van deskundig kader onze jeugd weer snel in beweging krijgen. Ik zie dit als eerste stap op weg naar een verdere gefaseerde openstelling. Belangrijk, want zo maken we met sport Nederland weerbaar en sterker.
Al onze aandacht gaat de komende dagen uit naar het toepassen van de richtlijnen en protocollen die afgelopen dagen samen met Platform Ondernemende Sportaanbieders, VSG en VWS zijn voorbereid zodat deze activiteiten goed en veilig georganiseerd kunnen worden.”

Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF: “Het was goed te horen dat Nederland weer kleine stappen kan zetten waarbij we natuurlijk goed voor ogen houden dat het hoofddoel nog steeds het bestrijden van het virus is. Eén van die stappen is dat de Nederlandse jeugd weer voorzichtig kan gaan sporten. Heel fijn voor onze kinderen. 
Het kabinet heeft op basis van een beoordeling door deskundigen van de samen met de KNVB opgestelde verzoeken besloten het individueel trainen van topsporters mogelijk te maken. Onder voorwaarden natuurlijk, we moeten het risico beheersbaar houden. Wij hebben er groot vertrouwen in dat het mogelijk is om op basis van de richtlijnen van het RIVM veilige manieren van trainen te realiseren. Wij spreken daar direct morgen de technisch directeuren weer over.”