Arnhem,
19
september
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Judoka’s gekwalificeerd voor Jeugd Olympische Spelen

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

ARNHEM - Lisa Mullenberg en Frank de Wit zijn door de Judo Bond Nederland voorgedragen voor kwalificatie voor de Jeugd Olympische Spelen, die van 16 tot en met 28 augustus 2014 in het Chinese Nanjing worden gehouden. NOC*NSF heeft deze voordracht gehonoreerd. Chef de mission Mark Huizinga voert Youth Olympic TeamNL Nanjing 2014 aan.

Voor het judotoernooi van de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing mag NOC*NSF, zoals alle NOC’s, maximaal één jongen en één meisje uitzenden. Om in aanmerking te komen voor kwalificatie moesten de judoka’s een medaille winnen op het Wereld Kampioenschap -18 jaar in Miami. Mullenberg haalde hier een bronzen medaille, De Wit werd tweede en nam daarmee het zilver mee naar huis.

De Maastrichtse Lisa Mullenberg (17 jaar) kwam bij het WK uit in de categorie -63 kg. Ze was deze zomer goed voor goud bij het Europees Jeugd Olympisch Festival in Utrecht en werd tweede op het EK. De eveneens 17 jaar oude Frank de Wit uit Heemskerk judode bij het WK in de klasse tot 81 kg. Hij traint bij sportcentrum Kenamju. Ook hij kwam voor TeamNL uit op het Europees Jeugd Olympisch Festival, waar hij reikte tot een bronzen medaille. Op het EK haalde hij de zilver.

Jeugd Olympische Spelen
In Nanjing staat de zomereditie van de Jeugd Olympische Spelen voor de tweede keer op het programma. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) organiseerde het toernooi voor toptalenten in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar voor het eerst in 2010, in Singapore. De eerste wintereditie vond vorig jaar in Innsbruck plaats. In Nanjing worden circa 3.600 sporters uit 205 landen verwacht. Op het programma staan 28 Olympische takken van sport.

NOC*NSF, dat verantwoordelijk is voor uitzending van Youth Olympic TeamNL, ziet de Jeugd Olympische Spelen als opleidings- en ervaringsmoment voor jonge, talentvolle sporters.

>> Lees hier meer over Nanjing 2014

Video:

Bekijk hier een filmpje over de gouden Lisa Mullenberg op de EYOF:Bekijk hier een filmpje van de bronzen Frank de Wit op de EYOF: