Arnhem,
28
augustus
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Jetze Plat: “Op de WK wil ik revanche nemen voor Londen”

BAIE-COMEAU – Handbiker Jetze Plat is op de aanstaande wereldkampioenschappen wielrennen voor gehandicapten (29 augustus - 1 september) één van de titelkandidaten in de H4-klasse. Vorig jaar op de Paralympische Spelen in Londen eindigde hij met een vierde plaats net naast het podium.

“Die vierde plaats op de Paralympische Spelen was een teleurstelling”, zegt Plat aan de vooravond van de mondiale titelstrijd. “Door een klein foutje kwam ik niet goed door de laatste bocht. Ik heb nu zeker revanchegevoelens. De WK worden het eerste grote toernooi sinds de Spelen; de eerste kans om iets recht te zetten.”

Frustratie
Na de Spelen liet de 22-jarige handbiker zijn fiets een tijdje staan. “Het was lastig om weer te beginnen”, zegt hij. “Ik kon mijn frustratie kwijt in zwemmen, pas in februari ben ik weer gaan handbiken. Toen had ik er pas zin in. Maar door een blindedarmontsteking liep ik de kwalificatiemomenten tijdens de World Cups mis.”

Dankzij zijn goede prestaties in Londen werd Jetze wel door bondscoach Eelke van der Wal opgenomen in de WK-selectie. In Baie-Comeau komt hij alleen in actie in de wegwedstrijd. “Door mijn trainingsachterstand krijgen de andere mannen in mijn klasse de voorkeur voor de tijdrit. Een logische keuze.”

Podiumplaats
Ondanks zijn mindere voorbereiding is de Noord-Hollander ambitieus. “Ik ga in Canada zeker voor een podiumplaats”, vertelt hij. “Maar ik heb altijd voor ogen dat als je op het podium terecht wilt komen, dat je óók moet willen winnen. Dus stiekem kijk ik toch wel naar het hoogste treetje. Ik ga met een goed gevoel naar Canada.”

WK-selectie
De Nederlandse selectie bestaat in totaal uit elf wielrenners. Voor alle categorieën (H = handbiker, C = cyclist, T = tri-cyclist) staat zowel een wegwedstrijd als een tijdrit op het programma. De selectie voor het toernooi in Baie-Comeau bestaat uit:


Herber Burggraaf (H3)
Gijs van Butselaar (C2)
Bastiaan Gruppen (C5)
Lisette de Heide (T2)
Jennette Jansen (H4)
Arnoud Nijhuis (C1)
Jetze Plat (H4)
Johan Reekers (H4)
Alfred Stelleman en piloot Timo Fransen (B)
Laura de Vaan (H4)
Tim de Vries (H4)
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.