Arnhem,
07
oktober
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Jacques Rogge, meneer de president ...

Mister President, monsieur le President... Dit stuk gaat niet over Barack Obama of Francois Hollande, maar over een andere wereldleider. Want de zojuist afgetreden baas van het Internationaal Olympisch Comité, Jacques Rogge, werd tijdens zijn 12 jaar lange mandaat (2001- 2013) steevast aangesproken met: meneer de president.

De innemende Belg heeft zijn presidentschap van de Olympische beweging met verve vervuld. Onkreukbaar. Hij heeft het IOC weer in rustiger vaarwater gebracht. Geen enkel schandaal. Ervoor gezorgd dat de jeugd zijn eigen Olympische Spelen heeft gekregen. Een financieel zeer sterke organisatie achterlatend voor zijn opvolger, de Duitser Thomas Bach. Als een ware evenwichtskunstenaar heeft Jacques Rogge zich de afgelopen jaren gemanifesteerd op een zeer complex speelveld, waar hij de belangen van de 205 bij het IOC aangesloten landen, moest behartigen als hun meneer de president.

Afgelopen zaterdagavond nam hij als (inmiddels) honorary president afscheid in zijn eigen België. Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité organiseerde met groots eerbetoon voor hun eigen monsieur le president een prachtig tribute in Brussel. Tientallen Belgische Olympische medaillewinnaars gaven acte de presence. En spraken, via een fraai filmpje, mooie woorden tot hun voorzitter bovendien. Geen slepende emotionele teksten, maar oprechte en gemeende zinnen aan het adres van de bijzondere Vlaming, die uiteindelijk zichtbaar genoot van al het moois dat speciaal voor hem werd voorgeschoteld. Hieronder enkele citaten van Belgische medaillewinnaars.

Te beginnen Tia Hellebaut, die in de ogen van de Belgen misschien wel de mooiste gouden medaille heeft gewonnen. Goud bij het hoogspringen in Beijing:

Beste Graaf Rogge,
Ik zal u vooral herinneren als een strijdvaardige voorzitter tegen doping en een man die inzet toont die we kunnen vergelijken met de doorzetting en mentaliteit van een echte topsporter! U hebt de voorbije jaren bewezen dat een klein land grootse prestaties kan leveren. U bent niet alleen een voorbeeld voor onze topsporters, maar voor onze hele samenleving. Bedankt voor uw jarenlange inzet en toewijding. Ik wens u nu nog vele rustige en gezonde jaren en een thuis om te genieten van uw familie.

'Onze' Bart Veldkamp, die voor België een bronzen medaille won op de vijfduizend meter in Nagano (1998), ook aanwezig, eerde Rogge als volgt:

Geachte heer Rogge,
Meerdere malen hebben wij elkaar getroffen, telkens maakte de warme en geïnteresseerde indruk die u gaf indruk op mij. Als bekleder van de hoogste functie in de sportwereld bleef u altijd die sporter met een colbert aan en niet een colbert die in de sportwereld terecht was gekomen. Dank!

Robert van der Walle (judoka), gouden medaillewinnaar in 1980 en later ook chef de mission van de Belgische Olympische ploeg, sprak de voorzitter rechtstreeks vanaf het podium toe. Hij prees zijn betrokkenheid, zijn vaak serene manier van optreden, altijd boven de partijen opererend in het algemeen belang. En verder: "Wij spraken wel vaker over het waarmaken van onze dromen. Ik kan alleen maar mijn oprechte dank neerschrijven, beste Jacques. Want dankzij jouw geloof in mij voor de Olympische Spelen in Moskou kon ik mijn droom waarmaken en ben ik geworden wie ik ben. En blijf jij voor altijd een ankerpunt in mijn leven."

Zondagochtend bij het ontbijt nam ik afscheid van meneer de president. "Gerard", zei hij, "wat een mooie avond, ik heb zeer genoten. Ik dank jullie. Dat jullie uit alle uithoeken van de wereld helemaal naar Brussel zijn gekomen. Heel bijzonder. We zien elkaar ongetwijfeld nog wel eens."

Verder sprak ik nog even met hem over de sociale verantwoordelijkheid van de sport in relatie tot ons GEO project in Rio de Janeiro. Boeiend onderwerp ook, dat rechtstreeks heeft te maken met de Olympische waarden, waar Rogge zich zo mee heeft gemanifesteerd. En we spraken over wat hij de komende periode allemaal van plan is te gaan doen. Veel lezen, want hij had een behoorlijke achterstand opgelopen in de voorbije jaren, waarin hij 24/7 over de hele wereld bezig was de Olympische waarden excelleren, respect en vriendschap te verspreiden.


Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier eerdere blogs van Gerard Dielessen.
Volg hem op twitter via @gerarddielessen
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.