Arnhem,
30
januari
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

IPC introduceert Grand Prix-wedstrijden voor para-atleten

ARNHEM - IPC Athletics, het wereldwijde orgaan voor de para-atletiek, roept een internationaal Grand Prix-wedstrijdencircuit in het leven om de beste gehandicapte atleten van de wereld vaker tegen elkaar uit te laten komen dan alleen op de Paralympische Spelen.

In vervolg op de bekendmaking van de steden waar de komende drie wereldkampioenschappen atletiek worden gehouden (Lyon 2013, Doha 2015 en Londen 2017), gaat IPC Athletics deze lente en zomer zes Grand Prix-wedstrijden organiseren. Deze reeks wedstrijden - waarvan de meesten al bestonden en nu een hogere status hebben gekregen - begint in maart met een driedaagse wedstrijd in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten), waarna achtereenvolgens Peking (China), Sao Paolo (Brazilië), Grosseto (Italië), Arizona (Verenigde Staten) en Berlijn (Duitsland) worden aangedaan.

Het doel van deze Grand Prix-wedstrijden is om een internationale competitie van hoog niveau neer te zetten. Daarnaast wil IPC Athletics met de organisatie van de wedstrijden de lokale organisatiecomités ondersteunen bij de ontwikkeling van kennis en kunde op het gebied van classificatie, onderwijs, onderzoek en anti-doping.

Ed Warner, voorzitter van het IPC Athletics Sport Technical Committee, zei: “Deze bekendmaking is een directe nalatenschap van de Paralympische Spelen London 2012, waar de sport enorm in de schijnwerpers heeft gestaan. Voor de wedstrijden in het Olympisch stadion werden meer dan 1,1 miljoen kaarten verkocht, terwijl de uitzendingen van de atletiekevenementen wereldwijd een recordpubliek wisten te trekken. Om verder te bouwen op dit succes, is IPC Athletics er op gebrand om de komende jaren meer internationale wedstrijden van hoog niveau te organiseren.”

Guido Bonsen, hoofdcoach van het Dutch Parathletics Team, is enthousiast over het initiatief van het IPC, maar plaatst ook kanttekeningen. “Dit is een prachtige ontwikkeling, maar het zal moeten blijken of het een succes gaat worden. De truc voor het IPC is om voor dit wedstrijdencircuit een grote sponsor te krijgen. Want ik zou bijvoorbeeld graag met mijn atleten naar een wedstrijd in Brazilië gaan, maar de budgetten voor dit jaar zijn al verdeeld. Met een grote sponsor zou er vanuit de organisatie óf genoeg prijzengeld, óf een vergoeding voor de kosten kunnen komen. Verder is nog niet bekend welke onderdelen op het programma komen te staan. Maar het is zeker een spannende ontwikkeling. Als het serieuze vormen aan gaat nemen, hoop ik dat er in de toekomst ook zo’n wedstrijd in Nederland komt. Want hier hebben we ook een mooi wedstrijdencircuit en ik vind het belangrijk om mijn atleten daarop zoveel mogelijk te laten zien.”

IPC Athletics maakte deze week verder bekend dat inmiddels twee steden een bid hebben ingediend voor de organisatie van de Europese kampioenschappen in 2014. Afgelopen juni werd het EK in Stadskanaal gehouden, met vijfhonderd atleten uit veertig landen.

>> Lees meer Paralympisch nieuws op www.paralympisch.nl
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.