Arnhem,
13
maart
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

Internationale topontmoeting boccia in Kerkdriel

BUNNIK - In sporthal De Kreek in Kerkdriel wordt van vrijdag 15 tot en met zondag 17 maart een prestigieus internationaal boccia toernooi gehouden. Dit vierlandentoernooi, waarin de internationale top sterk vertegenwoordigd is, geldt als belangrijk voorbereidingstoernooi voor het Europees Kampioenschap dat in juni van dit jaar in Portugal gehouden zal worden. Er zal worden gespeeld in BC1/BC2 teamverband en in twee gescheiden individuele competities.

Aan de teamcompetitie doen Groot-Brittanië (brons Paralympische Spelen London 2012, goud Beijing 2008, tweede op het EK 2009), Portugal (vierde plaats London 2012, zilver Beijing 2008, Europees kampioen 2009), Noorwegen en Nederland mee. De Nederlandse selectie wordt gevormd door aanvoerder Daniel Perez (BC1), Barend Drost (BC1), Bernd Meints (BC2), Judith Bulthuis (BC2) en Nick Peeters (BC2). Grote internationale successen heeft het Nederlands team nog niet geboekt, maar de derde plaats tijdens het sterk bezette Cheshire 2012 doet vermoeden dat er een opmars is ingezet.

In de BC1 klasse doen vier buitenlandse spelers uit de top 10 van de wereld mee. Onder hen David Smith (Groot-Brittanië, zilver London 2012 Europees kampioen 2009 en 2011, wereldkampioen 2007), Roger Aandalen (Noorwegen, brons London 2012 en derde bij Europacup 2011), Joao Paulo Fernandes (Portugal, 2e bij EK 2009 en WK 2010, goud Beijing 2008) en Antonio Marques (Portugal, zilver Beijing 2008).

Voor Nederland zullen Daniel Perez (tweede Europacup 2011) en Barend Drost, die zijn debuut maakt op het internationale podium, het tegen hen opnemen. Dat zal niet eenvoudig zijn, maar Perez heeft in 2011 en 2012 laten zien mee te kunnen komen tegen de internationale toppers.

Favoriet in de BC2 klasse is de Brit Nigel Murray, meervoudig Paralympisch en wereldkampioen. Een andere opvallende speler is Fernando Ferreira (Portugal) die in 1988 zijn eerst Paralympische medaille won en sindsdien meerdere Europese, wereld- en Paralympische titels op zijn palmares heeft bijgeschreven. Ook de winnaars van de Worldcup 2011, Abilio Valente, en de Europacup 2011, Dan Bentley, maken hun opwachting in dit sterk bezette veld. De Nederlandse spelers zullen het dus zeker niet makkelijk krijgen, maar Bernd Meints heeft in 2012 al laten zien dat hij niet bang hoeft te zijn voor dit mondiale geweld: hij schakelde bij de Masters Nigel Murray al vroeg in het toernooi uit. Ook Judith Bulthuis en Nick Peeters azen op internationaal succes.

De Nederlandse selectie staat onder leiding van bondscoach Joep Pelsser, die verder in zijn technische staf kan beschikken over assistent-bondscoach Roy de Haas en fysiotherapeut en mental coach Sascha Haans. Daarnaast hebben alle spelers individuele begeleiders.

Het volledige speelschema van dit toernooi is hier te vinden.

>> Lees meer Paralympisch nieuws op www.paralympisch.nl
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.