Arnhem,
28
maart
2014
|
01:00
Europe/Amsterdam

In februari opnieuw meer gesport in Nederland

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

ARNHEM – Het aandeel mensen dat vier keer per maand of vaker sport is in februari 2014 met vier procent gestegen naar 61 procent. In februari 2013 was dit aandeel 57 procent. Het aantal mensen dat niet sport is in februari 2014 ten opzichte van februari 2013 met 450.000 afgenomen. Deze uitkomsten vertalen zich in de NOC*NSF Sportdeelname Index, die in februari een recordhoogte van 138 punten heeft bereikt. Maandelijks wordt in opdracht van NOC*NSF de sportdeelname gemeten door onderzoeksbureau GfK. Aan het onderzoek namen ruim 3200 mensen deel, die samen een representatieve afspiegeling vormen van de Nederlandse bevolking.

Een andere opvallende uitkomst is dat het aantal mensen dat in februari 2014 tien keer of vaker sport met zo’n 750.000 is gestegen tot ruim 4,8 miljoen mensen. De sporten die de eerste twee maanden van 2014 qua aantal sporters het meest zijn gestegen ten opzichte van de eerste twee maanden van 2013 zijn: fitness (+350.000), hardlopen/trimmen/joggen (+250.000) en wielrennen/toerfietsen (+130.000).

De stijging wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de zachte winter. Mensen worden daardoor eerder aangemoedigd en verleid om weer naar buiten te gaan om te sporten, terwijl ze dit normaal gesproken in maart, april of mei zouden gaan doen. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat 30 procent van de Nederlanders is geïnspireerd door de prestaties van de Nederlandse sporters in Sochi om ook zelf meer te gaan sporten.

Manager Sportontwikkeling van NOC*NSF Erik Lenselink: “In januari lieten we al stijgende cijfers zien voor wat betreft de sportdeelname in Nederland en deze stijgende lijn zet zich in februari 2014 verder door. Daar zijn we natuurlijk blij mee en het zou geweldig zijn als deze lijn kan worden vastgehouden, bijvoorbeeld door ook buiten het sportseizoen activiteiten aan te bieden die aansluiten op behoeften van sporters en potentiële sporters. Want we winnen veel met sport. Het geeft veel plezier en voldoening en is goed voor de gezondheid en sociale cohesie.”