Arnhem,
01
juli
2016
|
12:31
Europe/Amsterdam

Heeft een topsporter baat bij een powernap?

Samenvatting

M line, NOC*NSF en de Radboud Universiteit starten vierjarig onderzoek naar de effecten van ‘powernapping’ op het leveren van topprestaties

Slaap is de belangrijkste herstelactiviteit van het menselijk lichaam en – om die reden – in toenemende mate een belangrijk onderwerp in de topsport. In hun streven naar topprestaties doen topsporters een maximaal beroep op hun fysieke en mentale vermogens. Topsporters zijn daarom zeer afhankelijk van optimaal herstel en een goede nachtrust. Daarnaast wordt ook regelmatig gepowernapt. Powernaps zijn korte perioden van slaap overdag die worden gebruikt om te herstellen van een zware ochtendtraining, te compenseren voor een gebrek aan (kwalitatief goede) slaap in de voorafgaande nacht, of om extra uit te rusten voor een belangrijke wedstrijd of competitie in de avond.

Ondanks sterk geloof in de effectiviteit van powernapping onder topsporters is er zeer weinig wetenschappelijk bewijs voor de mate waarin powernapping echt bijdraagt tot herstel en het leveren van topprestaties. Ook is er nog weinig bekend over de specifieke eigenschappen die powernapping effectief maken, zoals bijvoorbeeld het tijdstip en de lengte van de powernap.

Om deze reden starten M line, NOC*NSF en de Radboud Universiteit een nieuw vierjarig onderzoeksproject, getiteld ‘SLEEP FOR GOLD’, dat tot doel heeft om de effecten van powernapping uitgebreid te onderzoeken en analyseren. Bekijk hier een toelichting op het onderzoek.

Het ‘SLEEP FOR GOLD’ onderzoeksproject concentreert zich op de volgende drie onderzoeksvragen:

  1. Hoe sterk is het huidige wetenschappelijk bewijs voor een positief effect van de powernap op herstel en het leveren van topprestaties, en wat zijn de huidige powernap-gewoontes onder topsporters?
  2. Hoe lang en wanneer moeten topsporters in het algemeen powernappen als ze hun topprestatie willen maximaliseren zonder dat hun slaap gedurende de volgende nacht negatief wordt beïnvloed?
  3. Is het mogelijk om een advies op maat te geven over de optimale timing en duur van een powernap, op basis van de duur en kwaliteit van slapen gedurende de voorgaande nacht en de herstelstatus in de ochtend?

Het ‘SLEEP FOR GOLD’ onderzoeksproject bouwt voort op eerder onderzoek naar slaap en topsportprestatie dat in 2013 gestart is door NOC*NSF en onderzoekers van de Radboud Universiteit, in samenwerking met verschillende industriële partners (STW-project 12865: ‘Optimizing sleep to improve performance in elite athletes’). Het nieuwe ‘SLEEP FOR GOLD’ project is een volgende stap die inzoomt op een specifiek aspect in het slaap-waakgedrag van topsporters dat – met name voor topsporters – veelbelovend zou kunnen zijn als het gaat om het leveren van nóg betere prestaties: de powernap. Het spreekt voor zich dat dit onderzoek ook maatschappelijk veel impact zou kunnen hebben (bijvoorbeeld: powernapping om werkprestatie te optimaliseren).

M line is de official sleep supplier van NOC*NSF en TeamNL en sponsort het ‘SLEEP FOR GOLD’ onderzoek. In de laatste tien jaar heeft M line (een merk van de retailer Beter Bed Holding NV met meer dan 1150 winkels in Europa) verschillende strategische partnerships opgezet met onder andere NOC*NSF, PSV Eindhoven, LottoNL-Jumbo schaats- en wielerteam en het Ergonomie Instituut in München teneinde topsportprestaties te verbeteren en samen de best mogelijke matrassen, dekbedden en kussens te ontwikkelen voor topsporters. Alle sporters van TeamNL slapen in augustus in Rio de Janeiro op M line, zoals M line ook al bij de Olympische Spelen in Vancouver, Beijing, Londen en Sochi het slaapcomfort van de Nederlandse Olympische sporters verzorgde.