Arnhem,
03
augustus
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Handboogschutter Van der Ven net naast podium

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

LONDEN (ANP) - Handboogschutter Rick van der Ven was dicht bij een medaille, maar belandde uiteindelijk net naast het podium. Ranomi Kromowidjojo plaatste zich een dag na haar gouden race op de 100 meter vrije slag als snelste voor de finale van de 50 meter vrije slag. Marleen Veldhuis bereikte die eindstrijd als derde. Joeri Verlinden eindigde als zesde in de finale van de 100 meter vlinderslag, de hockeyers wonnen overtuigend hun derde groepsduel en Finn-zeiler Pieter Jan Postma rukte met de medalrace voor de boeg op naar de derde plaats. De dressuurploeg staat na de Grand Prix op de derde plaats terwijl Adelinde Cornelissen in het individuele klassement de tweede plek bezet. De tafeltennissters bereikten de kwartfinale van het landentoernooi.

Handboogschieten
Rick van der Ven miste het brons op een haar. De 21-jarige Brabander verloor na een shoot-off van de Chinees Dai Xiaoxiang. Na 5 sets was de stand gelijk: 5-5: Bij de eerste pijl van de barrage schoot Van der Ven een 8 en Dai een 10.

In de halve finales verloor Van der Ven vrijdagmiddag van de Japanner Takaharu Furukawa, ook na een shoot-off. Na 5 sets was de stand gelijk: 5-5. Van der Ven verloor toen eveneens met de eerste pijl in de barrage (9 tegen 10).

Van der Ven zorgde vrijdagochtend voor een daverende verrassing door in de achtste finales topfavoriet Im Dong-Hyun uit te schakelen (7-1). De Zuid-Koreaan met zeer beperkt gezichtsvermogen was de nummer 1 van de plaatsingslijst. Im Dong-Hyun verbeterde een week geleden tijdens de plaatsingsronde nog zijn eigen wereldrecord.

"Ja, je kunt zeggen dat ik twee keer heb verloren met strafschoppen'', beaamde Van der Ven. ,,Ik wilde hier top zestien of top acht halen. Het is top vier geworden. Okay, ik ben dicht bij een medaille geweest, maar anderen waren dat ook. Ik kan ermee leven'', sprak Van der Ven bedaard. ,,Een vierde plaats bij de Spelen, ik zou niet weten wat daar slecht aan is. Ik ben er gewoon dik tevreden mee.''

Zwemmen
Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis starten zaterdag in de eindstrijd van de 50 meter vrije slag. Beide Nederlandse zwemsters tikten in hun halve finale als eerste aan. Veldhuis verbeterde zich met een eindtijd van 24,50 iets ten opzichte van de series. 'Kromo', al in het bezit van olympisch goud op de 100 vrij, was het snelste van allemaal: 24,07. In haar kielzog ging de Wit-Russische Aliaksandra Herasimenia mee naar 24,45.

"Dit was gewoon een goede race. Met de 50 meter kan je niet spelen, niet rustig aan doen. Ik dreef bij de finish nog wel een beetje uit, maar deze tijd is gewoon heel goed.'' Om daar met een knipoog aan toe te voegen: ,,De rest was gewoon niet zo snel, misschien dat dat zaterdag komt, ik verwacht het in ieder geval wel.''

Kromowidjojo krijgt in de finale geduchte concurrentie van Marleen Veldhuis, die in 24,50 de snelste was in de eerste halve finale. ,,We trainen al jarenlang elke dag samen, zijn al jarenlang elkaars concurrenten. Dat is niets nieuws. Morgen moet het nog maar een keer gebeuren.''

Joeri Verlinden eindigde in de olympische finale van de 100 meter vlinderslag als zesde. De 24-jarige Limburger bereikte na 51,82 de finish en kwam daarmee 0,38 seconde te kort voor het zilver. Die plak ging naar twee zwemmers: de Zuid-Afrikaan Chad le Clos en de Rus Jevgeni Korotisjkin: 51,44. Het goud ging naar de Amerikaanse zwemvedette Michael Phelps, die na 51,21 aantikte. ,,Ik weet wat ik in me heb en dat is sneller dan 51,82'', aldus Verlinden. ,,Ik had mezelf iets hoger ingeschat dan deze zesde plek.''

De Nederlandse estafetteploegen hebben zich met een solide optreden in de series geplaatst voor de olympische finale van de 4x100 meter wisselslag. Zowel de mannen als de vrouwen werden als vijfde gerangschikt.

De mannen (Nick Driebergen, Lennart Stekelenburg, Joeri Verlinden en Sebastiaan Verschuren) zwommen harder dan ooit en scherpten zodoende hun nationaal record uit 2010 met 0,21 seconde aan: 3.33,78 om 3.33,99. De marge met de nummer drie, Japan, bedroeg slechts 0,14 seconde. ,,Vorig jaar bij de WK gingen we als derde naar de finale en eindigden we als vijfde'', herinnerde Driebergen zich. ,,Laten we het nu omdraaien. Zou leuk zijn.''

Even daarvoor hadden ook Sharon van Rouwendaal, Moniek Nijhuis, Inge Dekker en Femke Heemskerk zich geplaatst voor de eindstrijd van 'Londen 2012'. De equipe tikte na 3.59,19 aan en won daarmee de eerste serie. In de tweede heat doken er echter nog vier landen onder die tijd. De achterstand op nummer drie, Denemarken, bedroeg 0,84 seconde.

Job Kienhuis wist zich niet te plaatsen voor de olympische finale op het onderdeel 1500 meter vrije slag. De zwemmer noteerde in de series de elfde tijd van 15.03,16, niet voldoende voor een plek in de eindstrijd.

Atletiek
Kogelstoter Rutger Smith liep de finale mis. De Nederlander kwam in zijn drie pogingen tot een afstand van 20,08 meter, niet voldoende voor een plaats bij de beste twaalf, hij werd veertiende.

De eerste stoot van Smith was direct de beste. De tweede poging werd ongeldig verklaard en de derde keer noteerde Smith een afstand van 19,55 meter. ,,Ik heb gewoon gefaald'', zei Smith. ,,Het was niet goed, klaar.'' De nummer 2 van het WK van 2005 wist niet goed waar het aan lag. ,,Technisch liep het niet, dan zit je er niet bij. Ik voelde me supersterk en had er ook onwijs veel zin in.''

Ook discuswerpster Monique Jansen redde het niet. Ze kwam tot 57.50 meter en werd daarmee 31ste. Dafne Schippers staat na vier onderdelen op de zesde plaats in de tussenstand van de zevenkamp, Nadine Broersen op de twintigste plek. De laatste drie onderdelen van de zevenkamp, verspringen, speerwerpen en de 800 meter, staan zaterdag op het programma.