Arnhem,
21
augustus
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Grootste Paralympische ploeg op WK zeilen

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

AMSTERDAM (KNWV) - Na het succes van de Nederlandse zeilploeg tijdens de paralympische spelen van 2012 hebben de paralympische zeilers hun pijlen alweer gericht op Rio 2016. In London was Nederland nog vertegenwoordigd in twee van de drie paralympische klassen. Na een intensieve voorbereiding van drie maanden doet Nederland nu voor het eerst in alle drie Paralympische zeilklassen mee aan het WK 2013 van de International Federation Disabled Sailing (IFDS) in Kinsale, Ierland.

Start maandag 26 augustus
In totaal varen bijna 120 deelnemers mee die worden begeleid door zo'n 50 coaches. Allemaal zeilers met het vizier op Rio 2016. Vanaf maandag 26 augustus staan er twee races per dag op het programma. Vrijdag 30 augustus zijn de afsluitende races. Het Nederlandse team staat onder leiding van hoofdcoach Ronald van Vianen.

Grootste ploeg ooit
Op de Paralympische Spelen van 2012 wonnen Udo Hessels, Marcel van de Veen en Mischa Rossen goud in de Sonar klasse. Dit trio heeft besloten samen verder te gaan richting Rio 2016. Ze worden gecoacht door ex-470 kernploeglid Steven Krol.

Bekijk hier een video van een training in Scheveningen.Thierry Schmitter pakte in Londen het brons in de 2.4mR klasse. Vervolgens stopte Schmitter. In de 2.4mR wordt Nederland op dit WK vertegenwoordigd door Guus Bijlard en Barend Kol. Beiden onder begeleiding van hoofdcoach van de Paralympische ploeg Ronald van Vianen.

Debuut Skud
Nederland maakt zijn debuut op een WK in de Skud klasse. In deze, gemengde tweepersoonsboot varen Vera Voorbach uit Harderwijk en Jan-Rein van Esseveld uit Enschede, onder begeleiding van coach Ben Koppelaar.