Arnhem,
12
februari
2014
|
01:00
Europe/Amsterdam

Groothuis Olympisch kampioen 1000m, Mulder brons

SOCHI (ANP) - Stefan Groothuis heeft woensdag de olympische titel op de 1000 meter gewonnen. De Nederlandse schaatser zette in de Adler Arena een tijd neer van 1.08,39. Daarmee bleef hij de Canadees Denny Morrison 4 honderdsten van een seconde voor: 1.08,43.

Het brons ging naar Michel Mulder. De sprinter behaalde eerder al goud op de 500 meter. De Zwollenaar is de eerste Nederlandse schaatser die op beide sprintafstanden een medaille heeft gewonnen op de Olympische Spelen. Alle afstanden die tot dusverre bij de mannen zijn verreden in Sochi leverden een Nederlandse winnaar op.

Voor Groothuis is het de eerste olympische medaille uit zijn loopbaan. Eindelijk viel voor de rijder van BrandLoyalty alles op zijn plaats bij de Olympische Spelen. Na zijn achtste plaats in Turijn 2006 en zijn vierde plaats in Vancouver 2010 veroverde de schaatser in Sotsji de olympische titel op de 1000 meter. "Heel onwerkelijk, zo raar'', zo was de eerste reactie van Groothuis bij de NOS. "Dit was de race van mijn leven.''

De 32-jarige schaatser zette in de zestiende rit een tijd neer van 1.08,39. Groothuis moest vervolgens nog vier ritten toekijken. "Zo zeker was ik niet van mijn zaak. Ik dacht: Shani (Davis) gaat hier onderdoor rijden, die gaat me pakken. Je houdt toch ook altijd een slag om de arm. Eerst zien, dan geloven. Man, wat een ramp is het om toe te kijken. Maar je kunt niet anders dan een paar minuten wachten. Hoe het bevalt om olympisch kampioen te zijn? Zeer goed, dit is fantastisch.''

De kilometer voor mannen bij het langebaanschaatsen kreeg met Groothuis voor het eerst sinds 2002 weer een Nederlandse winnaar. Gerard van Velde was destijds in Salt Lake City de beste.

Naast Groothuis en Van Velde is Ids Postma de enige andere Oranjerijder die de Olympische kilometer won. De Fries deed dat in 1998.

Koen Verweij zette woensdag met 1.09,09 de zesde tijd neer. Mark Tuitert (1.09,29) moest genoegen nemen met de tiende plaats. De Amerikaan Shani Davis stelde behoorlijk teleur. De olympisch kampioen van 2006 en 2010 had met zijn derde zege op rij historie kunnen schrijven, maar hij kwam nu met 1.09,12 niet verder dan plek acht.

>> Volg Sochi 2014 op www.nocnsf.nl/sochi2014
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.