Arnhem,
07
augustus
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Goud voor windsurfer Dorian van Rijsselberge

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

WEYMOUTH (ANP) - Windsurfer Dorian van Rijsselberge heeft zijn olympische titel dinsdag in stijl gevierd. De 23-jarige bewoner van Texel won de medalrace voor de kust van Weymouth.

Van Rijsselberge was zondag na 9 races al zeker van olympisch goud, een unieke prestatie. Tijdens de 10e race, ook op zondag, haakte hij al snel af. ,,Ik wilde de andere medaillekandidaten niet in de weg liggen'', zo verklaarde hij.

Van de 11 olympische races schreef Van Rijsselberge er zeven op zijn naam. Vrolijk zwaaiend naar het publiek ging hij dinsdag over de finish waarna hij een sierlijke buiging maakte op zijn surfplank.

Van Rijsselberghe wilde een 'nette' race varen in de afsluitende finale met tien windsurfers. ,,Goud is natuurlijk al geweldig, maar dat ik ook de medalrace nog heb gewonnen, maakt het nog veel mooier'', sprak hij met een brede grijns. ,,Dat geeft mij heel veel voldoening.''

Van Rijsselberge ging bij stevige wind furieus van start en leek opnieuw met grote voorsprong zijn zevende olympische dagsucces (van 11 races) binnen te halen. Na het ronden van de vierde boei zakte hij echter even terug naar de tweede plaats. Dankzij een indrukwekkende eindsprint ging de beste windsurfer van de wereld toch nog als eerste over de finish.

,,Ik had een baanwijziging over het hoofd gezien'', legde hij vrolijk uit. ,,Donders, dacht ik, ik lig te hoog. Dat maakte het nog even spannend. Maar ik kon snel weer corrigeren. Als ik de finale toch nog kan winnen, waarom dan niet? Het was mooi om al die Nederlandse fans op de kant te zien en te horen. Ik heb daardoor bijna geen Engelse supporters gehoord, haha.''