Arnhem,
09
februari
2014
|
01:00
Europe/Amsterdam

Goud voor Ireen Wüst op de 3.000 meter

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

SOTSJI (ANP) - Ireen Wüst heeft zondag de derde olympische titel uit haar loopbaan behaald. De Nederlandse schaatsster won in Sotsji goud op de 3 kilometer. Wüst had voor haar race iets meer dan 4 minuten nodig: 4.00,34. Titelverdedigster Martina Sablikova, die een race eerder dan Wüst in actie kwam, eindigde in 4.01,94 als tweede. Het brons ging naar de Russische Olga Graf: 4.03,47.

De overige twee Nederlandse deelneemsters kwamen tekort voor de podiumplaatsen. Annouk van der Weijden werd vijfde in 4.05,75 en Antoinette de Jong moest zich tevreden stellen met de achtste plaats: 4.06,77.

Wat een race, wat een spanning. Dat waren de eerste woorden van Wüst na haar gouden race. ,,De druk was immens. Het hele seizoen voel ik me al goed, maar dit is toch het moment dat je het eruit wilt laten komen. Geweldig dat het is gelukt'', zei de tegen de NOS. Wüst mikte op een vlakke race. ,,Daardoor ging het in begin niet helemaal lekker, maar het tweede deel kon ik toch doortrekken. En dan mijn derde goud op rij winnen. Fantastisch.''

Het was een beetje onwerkelijk, zei ze. ,,Weer goud, voor de derde keer sinds 2006. Als ik het goed tot me laat doordringen word ik emotioneel. Natuurlijk wist ik dat ik momenteel eigenlijk de beste ben. Maar je moet het toch nog maar even doen. Er waren een paar rijders heel goed vandaag. Ik was niet de enige in vorm.'' Ze had aanvankelijk gedacht dat een tijd van 3.58 nodig zou zijn. ,,Daarvoor waren de omstandigheden echter te zwaar. Deze 4.00 was het maximale.''

Derde goud
Wüst won bij de Spelen van Turijn in 2006 ook al goud op de 3 kilometer. In Vancouver, vier jaar terug, was de Nederlandse de snelste op de 1500 meter. Ireen Wüst is met haar derde gouden olympische medaille op gelijke hoogte gekomen met Yvonne van Gennip, Marianne Timmer en Ard Schenk. Zij waren tot zondag de drie schaatsers met drie keer olympisch goud achter hun naam.

Wüst komt daar nu als vierde bij en kan daar later deze Olympische Spelen een vierde en mogelijk vijfde gouden medaille aan toevoegen. De Brabantse is namelijk ook favoriet op de 1500 meter en met het Nederlandse team op het onderdeel ploegachtervolging. Van Gennip behaalde haar drie olympische titels allemaal in 1988, op de 1500, 3000 en 5000 meter. Timmer was in 1998 en 2006 de snelste op de 1000 meter. In 1998 won ze ook de 1500 meter. Schenk bracht bij de Spelen van 1972 de 1500, de 5000 en de 10.000 meter op zijn naam.

Vijfde winnares op 3.000 meter
De 3 kilometer langebaanschaatsen voor vrouwen leverde zondag voor de vijfde keer in de geschiedenis van de Olympische Spelen een Nederlandse winnares op. Wüst veroverde acht jaar geleden in Turijn ook al goud op deze afstand. Ans Schut was in 1968 de eerste Nederlandse schaatsster die de 3000 meter op haar naam schreef. Stien Kaiser deed haar dat vier jaar later na. Yvonne van Gennip was in 1988 de rapste op de 3 kilometer.