Arnhem,
16
februari
2014
|
01:00
Europe/Amsterdam

Goud Ter Mors, zilver Wüst, brons Van Beek op 1500 meter

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

SOTSJI (ANP) - Jorien ter Mors heeft zondag verrassend de 1500 meter bij de Olympische Spelen gewonnen. De Nederlandse schaatsster had 1.53,51 nodig voor haar race. Daarmee was ze aanzienlijk sneller dan titelverdedigster Ireen Wüst: 1.54,09. Het brons ging naar Lotte van Beek, ook een Oranje-rijdster. Marrit Leenstra eindigde op de vierde plek.

Wüst startte als grote favoriete, maar kon in de Adler Arena niet aan de toptijd van Ter Mors komen. Het is voor het eerst dat het podium bij een vrouwenafstand door drie Nederlandse rijdsters wordt ingenomen.

Nederland staat nu op 17 medailles, een record.

De tranen stroomden zondag bij Jorien ter Mors over de wangen nadat ze op indrukwekkende wijze olympisch kampioen was geworden. ,,Geweldig, ik heb er geen woorden voor'', zei de schaatsster snikkend. ,,Bizar om gewoon hier, op de baan waar ik het niet verwacht, olympisch kampioen te worden.''

Een dag eerder had Ter Mors bij het shorttracken nog net naast een medaille op de 1500 meter gegrepen (vierde). In de Adler Arena zette ze zondag met 1.53,51 een tijd neer waar niemand aan kon tippen, ook titelverdedigster en topfavoriete Ireen Wüst niet. ,,Dat ik dit mag meemaken na alles wat ik de afgelopen 1,5 jaar heb meegemaakt, is gewoon geweldig. Mooie dingen, maar ik heb ook mijn vader verloren. Zo mooi om nu goud te pakken'', aldus de emotionele Ter Mors.

,,Alle respect voor Jorien", zei Ireen Wüst. ,,Ze reed een supertijd en een superrace. Ik ben op waarde geklopt. Ik baal wel een beetje, dat moet ik eerlijk toegeven. Ik had wel het idee dat ik het in me had om haar tijd te verbeteren. Ik was misschien iets te gretig.''