Arnhem,
04
augustus
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Goud en brons op achtste wedstrijddag

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

LONDEN (ANP) - Ranomi Kromowidjojo heeft op de Olympische Spelen van Londen goud veroverd op de 50 meter vrije slag. Marleen Veldhuis legde beslag op het brons. Atleet Churandy Martina plaatste zich voor de halve finales op de 100 meter en ook de hockeysters verzekerden zich van een plaats in de halve eindstrijd. De roeiers van de vier zonder stuurman eindigden als vijfde in de finale, beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Richard Schuil voegden zich bij de beste acht net als de matchracers bij het zeilen. De tafeltennissters verloren in de kwartfinales van grootmacht China en windsurfer Dorian van Rijsselberge consolideerde zijn leidende positie. Marit Bouwmeester staat gedeeld eerste met alleen nog de medalrace voor de boeg.

Zwemmen
Ranomi Kromowidjojo heeft zaterdag bij de Spelen in Londen haar tweede olympische titel veroverd. Na haar gouden succes op de 100 meter vrij snelde de Nederlandse zwemster ook naar de overwinning op de 50 meter vrij.

Marleen Veldhuis eindigde als derde en kreeg hiermee haar gedroomde afscheid. Ze zwom op de 50 vrij de laatste race in haar loopbaan. Kromowidjojo en Veldhuis behaalden in Londen ook het zilver op de 4x100 meter vrij.

Lees hier meer over het goud en brons van de 50 meter vrije slag

Kort na haar zege op en de medailleuitreiking van de 50 vrij, sloot Kromowidjojo zich aan bij de estafettezwemsters voor de eindstrijd op de 4x100 meter wisselslag. Het Nederlandse viertal met verder Sharon van Rouwendaal (rugslag), Moniek Nijhuis (schoolslag) en Inge Dekker (vlinderslag) eindigde als zesde in een Nederlands record van 3.57.28.

De mannen eindigden als zevende in de finale van de 4x100 meter wisselslag. Nick Driebergen (rugslag), Lennart Stekelenburg (schoolslag), Joeri Verlinden (vlinderslag) en Sebastiaan Verschuren (vrije slag) lieten een Nederlands record noteren in 3.33.46.

Atletiek
Churandy Martina plaatste zich voor de halve finales op de 100 meter, die zondag op het programma staan. De 28-jarige Nederlandse atleet eindigde in zijn serie als derde in een tijd van 10,20 seconden.

Martina was traag weg, maar maakte zijn achterstand in het tweede gedeelte van de race goed. ,,Ik wil slim lopen, en niet meer doen dan nodig is'', aldus Martina na afloop. De sprinter van de Antillen doet op de Spelen ook mee aan de 200 meter, de afstand waarop hij dit jaar de Europese titel behaalde. ,,Maar ik wil op de 100 meter ook gewoon de finale halen'', zei hij.

Dafne Schippers heeft haar olympische zevenkamp zaterdagavond afgesloten met een persoonlijk record op de 800 meter: 2.15,52. Door een tegenvallende prestatie bij het speerwerpen was ze echter al kansloos voor een topklassering. Ook Nadine Broersen verbeterde zich op het laatste nummer (2.16,98). De Nederlandse allrounders eindigden met respectievelijk 6324 (11e) en 6319 punten (12e) net buiten de top tien.

Hockey
De Nederlandse hockeysters hebben zaterdag vroegtijdig en zonder averij de halve finales bereikt van het olympisch toernooi. Oranje boekte in de Riverbank Arena in Londen de vierde groepszege. De ploeg van bondscoach Max Caldas schakelde Zuid-Korea met 3-2 uit. In het afsluitende duel met concurrent Groot-Brittannië kan de Europese kampioen maandag de eindzege in poule A veiligstellen.

Nederland begon slordig aan het duel. In de 5e minuut gaf Oranje al de eerste strafcorner weg, waaruit Cheon Seul Ki de score voor Zuid-Korea opende. De titelverdediger kwam daarna beter in de wedstrijd, maar bleef moeite houden met het felle en krachtige weerwerk van de Aziatische ploeg, die voor de laatste kans vocht. Na een overtreding op Eva de Goede moest Zuid-Korea even met tien speelsters verder. Nederland profiteerde meteen. Uit een scherpe vrije slag van Maartje Paumen tikte Lidewij Welten fraai in, 1-1.

Dankzij een schitterende solo van Naomi van As kon Ellen Hoog na een kwartier Oranje op voorsprong zetten (2-1). De ploeg van Caldas slaagde er daarna tot aan de rust niet in de marge uit te breiden. Twee strafcorners van Paumen leverden opnieuw geen treffer op. Sombroek voorkwam in de 22e minuut de gelijkmaker met een prima redding.

Na de rust sloeg Nederland snel toe. Opnieuw op aangeven van Van As tilde Carlien Dirkse van den Heuvel de stand naar 3-1. Oranje speelde het duel daarna moeizaam uit. Marilyn Agliotti en Sombroek moesten ingrijpen bij Zuid-Koreaanse strafcorners. Vijf minuten voor tijd maakte opnieuw Cheon Seul Ki het nog even spannend (3-2). Oranje haalde daarna opgelucht het eindsignaal.

,,Het was een ongelooflijk zware bevalling'', verzuchtte Caldas. ,,We hebben die keepster van Zuid-Korea te veel blauwe plekken en te weinig doelpunten toebedeeld. We hebben opnieuw veel te weinig gescoord. Het waren ook geen halve kansen, maar opgelegde kansen. We hadden onszelf een hoop ellende kunnen besparen als we na 2-1 en na 3-1 meteen hadden doorgedrukt. Nu bleef Zuid-Korea erin geloven. Maar met 12 punten uit 4 duels ben ik trots op de meiden.''

Roeien
De Nederlandse mannen vier-zonder kon zich in de olympische finale niet mengen in de strijd om de medailles. De roeiers Ruben Knab, Kaj Hendriks, Boaz Meylink en Mechiel Versluis eindigden op Lake Eton Dorney als vijfde in een tijd van 6.14,78. Het goud ging in 6.03,97 naar Groot-Brittannië, voor Australië (6.05,19, zilver) en de Verenigde Staten (6.07,20, brons).

De Nederlandse mannen hadden zich in de halve finale verrassend als derde, achter de Britten en Australiërs, voor de eindstrijd gekwalificeerd. De olympische debutanten Knab, Hendriks, Meylink en Versluis hoopten mee te kunnen strijden om brons, maar daar kwam het zaterdag niet van. Rianne Sigmond en Maaike Head kwamen in de B-finale van de lichte dubbeltwee als tweede over de finish, in 7.20,36. Nederland beëindigt het olympisch roeitoernooi daardoor met één medaille: brons voor de vrouwen acht.