Arnhem,
13
juni
2019
|
17:00
Europe/Amsterdam

Gemeente- en provinciewinnaars verkiezing Club van het Jaar bekend

Dit jaar vindt voor de tweede keer de verkiezing ‘Club van het Jaar’ plaats. In 86% van alle Nederlandse gemeenten streden clubs mee om de titel. De afgelopen weken hebben zij campagne gevoerd om stemmen te werven. Op basis van de behaalde score zijn nu de gemeente,- en provinciewinnaars bekend. Wie van de provinciewinnaars wordt straks de landelijke winnaar? Een overzicht van de winnende clubs per gemeente én provincie is te vinden op www.clubvanhetjaar.nl

De verkiezing is een gezamenlijk initiatief van de Rabobank, NOC*NSF, LKCA, Kunstbende en het AD. Het doel is de kracht van sport- en cultuurclubs bij zoveel mogelijk Nederlanders in de schijnwerpers te zetten. Want clubs dragen bij aan een gezondere en sociale samenleving en dat mag gezien worden. Lees de bijzondere verhalen van de clubs die meededen op https://www.clubvanhetjaar.nl/clubs

Gemeentewinnaars in de categorie sport en cultuur
In de categorie sport zijn de gemeentewinnaars afkomstig uit verschillende sportdisciplines. In de categorie cultuur zijn veel muziek-, dans en theaterverenigingen in de prijzen gevallen. Alle winnaars ontvangen een plaquette ‘Gemeentewinnaar’ die ze een mooie plek kunnen geven op hun club.

Juryavond voor provinciewinnaars
Per categorie is er daarnaast ook een provinciewinnaar bekend geworden. Op dinsdag 18 juni vindt de juryavond plaatst. Hier presenteren de
24 clubs hun verhaal en waarom zij dé ‘Club van het jaar 2019’ zijn. Elke vereniging wordt getoetst op thema’s als maatschappelijke impact, duurzaamheid en betrokkenheid. De vakjury kiest vervolgens de winnaars sport en cultuur. In de jury zitten professionals uit de sport- en cultuurwereld, de media en het bedrijfsleven.

Masterclasses voor de landelijke winnaars
De winnaars worden op 28 juni bekendgemaakt. Ze worden beloond met professionele masterclasses die de vereniging sterker maken. Bovendien maakt een productiemaatschappij een professionele promotiefilm om de vereniging extra in de schijnwerpers te zetten.

Achtergrond verkiezing Club van het Jaar
Nederland telt ruim 50.000 verenigingen en stichtingen. Sociale ontmoetingsplaatsen waar mensen samen sporten, muziek maken, acteren, dansen of kunst maken. Ze vormen samen het grootste sociale netwerk van ons land. Ook leiden ze talenten op die zonder vereniging of stichting nooit zo ver zouden komen. Verenigingen zijn heel bijzonder en dat mag gezien worden!

De Rabobank, NOC*NSF, het LKCA en Kunstbende geloven allen in de kracht en het belang van sport- en cultuurverenigingen. Zij werken samen om de maatschappelijke betrokkenheid van verenigingen te vergroten door verenigingen te stimuleren open te staan voor nieuwe verbindingen en samenwerkingen. Samen ondersteunen zij verenigingen om aan de hand van hun eigen ambities zelfredzamer, vitaler en gezonder te worden. En dat is belangrijk, want verenigingen kunnen een belangrijke rol spelen in de gezondheid en vitaliteit van mensen.

Ambassadrices sport en cultuur
De ambassadrices uit de sport- en cultuurwereld zijn Esmee Visser (langebaanschaatsster) en Shirma Rouse (zangeres). Zij dragen de verkiezing Club van het Jaar een warm hart toe. Zij weten als geen ander hoe belangrijk een vereniging kan zijn om plezier in je sport of culturele activiteit te hebben. Dat dit de basis kan vormen voor levenslang plezier en wie weet voor een succesvolle carrière.