Arnhem,
09
oktober
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Favela-kids genieten van Lilianne en Elisabeth

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

Het was een mooi, ontroerend en enthousiasmerend moment begin deze week in de Caju-favela in Rio de Janeiro. Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, op hoge hakken achter de tafeltennistafel pingpongend tegen een paar favela-kinderen met hun fel oranje petjes op. De minister toonde grote betrokkenheid met het zogenoemde GEO-project, waarin NOC*NSF nauw samenwerkt met de gemeente Rio.

GEO staat voor Ginasio Experimental Olimpico. GEO's zijn scholen die in of dicht tegen de sloppenwijken van Rio de Janeiro zijn gebouwd en waar kinderen in de leeftijd van 11-15 jaar de hele dag onderwijs krijgen met minimaal twee uur per sport. Normaal krijgen deze kinderen in Brazilië maar een halve dag onderwijs. Het is de ambitie van de Olympische stad Rio om alle kinderen op de meer dan duizend scholen in 2030 de hele dag op school te hebben. De GEO-scholen lopen daarop vooruit. Nadat de eerste school begin 2012 is geopend, laten ze al goede resultaten zien.

Ploumen was met haar handelsdelegatie op bezoek bij een van de GEO-scholen, die worden gesteund door NOC*NSF in aanloop naar de Olympische Spelen in 2016. We wisselen kennis en kunde uit. Want kennis delen is kennis vermenigvuldigen. Nederlandse topatleten geven regelmatig clinics op een van de GEO-scholen. Er zij er nu drie, maar na de Olympische Spelen van 2016 moet Rio beschikken over minimaal zeven GEO's.

In het spoor van de minister en de handelsdelegatie, gaf oud-topjudoka Elisabeth Willeboordse (bronzen medaillewinnaar Olympische Spelen 2008 en Europees kampioen in 2005 en 2010) weer verschillende judoclinics en vertelde ze de kinderen wat sport en de Olympische kernwaarden kunnen betekenen en opleveren. Dat deed ze al eerder in mei van dit jaar, toen NOC*NSF en de prefeitura van Rio een samenwerkingsovereenkomst tekenden. Want het is niet alleen de bedoeling dat atleten clinics etc. komen geven op de GEO-scholen, Braziliaanse docenten komen ook naar Nederland om onderwijs te krijgen in hoe ze sport goed en juist kunnen inzetten in de lesprogramma’s.

Minister Ploumen was zichtbaar onder de indruk van dit project dat vanuit de Olympische kernwaarden respect, vriendschap en presteren is geboren. Binnenkort zal NOC*NSF met het ministerie van Buitenlandse Zaken verder praten om te bezien of er ook daar samenwerkingsverbanden zijn te bedenken en uit te voeren. Want ook de minister realiseerde zich na haar bezoek aan de GEO in Caju, dat we met sport veel kunnen winnen, zo vertelde ze na afloop.

Over twee weken gaat oud-topvolleyballer en Olympisch gouden medaillewinnaar (1996) Ron Zwerver voor NOC*NSF naar Rio om een aantal workshops en trainingen te geven aan de favela-kids op de GEO-scholen.

Bijgaand een videoverslag met een korte sfeerimpressie van het bezoek van de minister en de clinic van Elisabeth Willeboordse.Gerard Dielessen

Lees hier eerdere blogs van Gerard Dielessen.
Volg hem op twitter via @gerarddielessen