Arnhem,
11
december
2014
|
18:28
Europe/Amsterdam

Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs

Welke naam wordt bijgeschreven op het plakkaat met namen op de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs, en volgt daarmee Teun de Nooijer op? Tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala 2014 wordt volgende week ook de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs uitgereikt. Een prijs om de allergrootste sportlegendes uit de Nederlandse geschiedenis te eren, en die vorig jaar door hockeyer Teun de Nooijer werd weggekaapt. Sporters die kans maken op deze prijs hebben een aansprekende sportcarrière achter de rug met prijzen op Europese- en wereldkampioenschappen, op Olympische dan wel Paralympische Spelen. De uitstraling van deze sporters is internationaal en aansprekend op meerdere terreinen.

Na het overlijden van de legendarische atlete Fanny Blankers in 2004, wilde het bestuur van NOC*NSF de naam van Fanny voor altijd verbinden met de sport. Hieruit is de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs voortgekomen. Bij de eerste uitreiking van deze prijs heeft NOC*NSF direct vijf ex-sporters tegelijk een prijs toegekend. Hierna werd telkens één sporter gekozen. De jury bestaat uit de laatste vijf winnaars. De nieuwe winnaar van de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs, die bij het NOS | NOC*NSF Sportgala 2014 bekend gemaakt wordt, is gekozen door Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband, Edwin van der Sar, Anky van Grunsven en Teun de Nooijer.

Kandidaten voor de titel worden voorgedragen door de Manager Topsport en de Technisch Directeur van NOC*NSF en de voorzitter van de Atletencommissie. Zij voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • De sporter heeft de Nederlandse nationaliteit;
  • De sporter heeft het eind van de actieve sportcarrière bereikt of is ouder dan 40 jaar;
  • De sporter wordt op basis van sportprestaties gewaardeerd, waarbij nationale en internationale uitstraling van belang is.

Eerdere winnaars

De eerdere winnaars van de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs zijn:

2004: Johan Cruijff
         Sjoukje Dijkstra
         Anton Geesink
         Nico Rienks
         Ard Schenk
2006: Leontien Zijlaard-van Moorsel
2007: Peter Blangé
2009: Inge de Bruijn
2010: Pieter van den Hoogenband
2011: Edwin van der Sar
2012: Anky van Grunsven
2013: Teun de Nooijer