Arnhem,
13
december
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs: wie volgt Edwin van der Sar op?

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

ARNHEM - Wie volgt Edwin van der Sar op? Tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala 2012 wordt volgende week, naast de Jaap Eden, de Coach Award en de Young Talent Award, ook de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs uitgereikt. Een prijs om de allergrootste sportlegendes uit de Nederlandse geschiedenis te eren, en die vorig jaar door Edwin van der Sar werd weggekaapt. Sporters die kans maken op deze prijs hebben een aansprekende sportcarrière achter de rug met prijzen op Europese- en wereldkampioenschappen, op Olympische dan wel Paralympische Spelen. De uitstraling van deze sporters is internationaal en aansprekend op meerdere terreinen.

Na het overlijden van de legendarische atlete Fanny Blankers in 2004, wilde het bestuur van NOC*NSF de naam van Fanny voor altijd verbinden met de sport. Hieruit is de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs voortgekomen. Het beeld is te bezichtigen in de Olympic Experience, de permanente tentoonstelling over de Nederlandse sport in het Olympisch Stadion Amsterdam.

Bij de eerste uitreiking van deze prijs heeft NOC*NSF direct vijf ex-sporters tegelijk een prijs toegekend, om de achterstand in te halen. Hierna wordt telkens één sporter gekozen. Vanaf 2004 is de jury gevormd door de vijf laatste winnaars. De nieuwe winnaar van de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs, die bij het NOS|NOC*NSF Sportgala 2012 bekend gemaakt zal worden, is gekozen door Leontien Zijlaard-van Moorsel, Peter Blangé, Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband en Edwin van der Sar.

Kandidaten voor de titel worden voorgedragen door de Manager Topsport en de Technisch Directeur van NOC*NSF en de voorzitter van de Atletencommissie en moeten voldoen aan de volgende voorwaarden:

• De atleet heeft een Nederlandse nationaliteit;
• De atleet heeft het eind van de actieve sportcarrière bereikt of is ouder dan 40 jaar;
• De atleet wordt op basis van sportprestaties gewaardeerd, waarbij nationale en internationale uitstraling van belang is.

Eerdere winnaars

Zie hieronder het overzicht van de winnaars van de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs:

2004: Johan Cruijff, Sjoukje Dijkstra, Anton Geesink, Nico Rienks, Ard Schenk
2006: Leontien Zijlaard-van Moorsel
2007: Peter Blangé
2009: Inge de Bruijn
2010: Pieter van den Hoogenband
2011: Edwin van der Sar

>> Lees meer over het Sportgala op www.nocnsf.nl/sportprijzen