Arnhem,
19
februari
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

EYOF2013: Brasov en Utrecht

Deze week doen in het Roemeense Brasov ongeveer 1100 jonge atleten mee aan de Europese Jeugd Olympische Winterspelen, oftewel het European Youth Olympic Winter Festival. Michelle Dekker is een van hen, en bovendien de enige Nederlandse deelneemster. De 16-jarige snowboardster komt donderdag in actie op haar favoriete onderdeel de parallelslalom en heeft zeker kans op een medaille. Jammer genoeg is de Nederlandse equipe tot een minimum beperkt. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat langebaanschaatsen niet op het programma staat van #EYOWF2013 en met andere concurrerende wedstrijden, waar atleten de voorkeur aan geven.

Tijdens de openingsceremonie onderstreepte IOC-voorzitter Rogge nog eens zijn bekende stelling richting al die jonge atleten tussen de 13 en 18 jaar. "Sommigen van jullie zijn winnaars, maar jullie zijn allemaal kampioenen".

Deelnemen aan een Olympisch evenement is voor sporters iets heel bijzonder. En zeker voor jonge sporters die de lange weg naar de absolute top nog hebben te gaan. Bij de Europese Jeugd Spelen gaat het niet alleen om winnen dus. Het gaat vooral ook om het opdoen van ervaring, om uitwisseling met allemaal verschillende culturen, om te leren wat het is om in een Olympische ambiance te presteren en eigenlijk nog veel meer. In Brasov, zo'n 150 km ten noorden van de Roemeense hoofdstad Boekarest, doen de honderden vrijwilligers hun uiterste best om de (jonge) internationale sportgemeenschap heel vriendelijk en deskundig van dienst te zijn. Ook hier zijn de Olympische waarden goed voelbaar: presteren, vriendschap en respect.

Mooi voorproefje ook voor het European Youth Olympic Festival (de zomereditie dus) in juli Utrecht. Dan zullen ruim 3000 jonge atleten uit 49 Europese landen met elkaar in competitie gaan bij negen sporten: atletiek, zwemmen, basketbal, handbal, volleybal, judo, tennis, wielrennen en turnen.

Dus toch een prachtig Olympisch evenement in Nederland binnenkort. De voorzitter van het European Olympic Committee, de Ier Patrick Hickey zei in Brasov al uit te zien naar EYOF2013 in Nederland. 'Jullie land heeft een uitstekende Olympische reputatie en jullie weten hoe een groot sportevenement te organiseren.'

Ook in Utrecht gaat het straks niet alleen om de medailles en winnen. Maar ook om de zogenoemde 'legacy', om de erfenis van een dergelijk groot sportevenement. Met partner Achmea wordt in de aanloop naar het European Youth Olympic Festival de zogenoemde Achmea High Five Challenge georganiseerd. Ter gelegenheid van EYOF2013 doen liefst 12.000 kinderen uit het hele land mee aan de Urban Tour en sportdagen. Een prachtig initiatief van Achmea en de organisatie, waardoor jongeren kennis kunnen maken met de positieve aspecten van 'aan sport doen'.

Brasov2013 richt zich deze week vooral op organisatie van de wedstrijden, die tot en met vrijdag zullen duren. Komende donderdag dus alle aandacht voor onze enige Nederlandse deelneemster Michelle Dekker. Ook voor haar geldt #GoTeamNL.

En dan komende zomer Het EYOF in Utrecht. Dan zal de Nederlandse equipe aanzienlijk groter zijn. Want dan doet het jeugdige Olympic TeamNL mee aan alle disciplines.
En zullen we laten zien dat de Nederlandse Olympische beweging springlevend is.

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF

Foto: Gerard Dielessen (re.) bezoekt Michelle Dekker en coach Pepijn van Schijndel op de piste in Brasov.

Lees hier eerdere blogs van Gerard Dielessen.

Volg hem op Twitter via @gerarddielessen
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.