02:00
Europe/Amsterdam

EYOF Utrecht 2013 dag 2: Goud, zilver en twee keer brons

UTRECHT - Dag 2 van het European Youth Olympic Festival Utrecht 2013 heeft EYOF TeamNL één keer goud, één keer zilver en twee keer brons opgeleverd.

Judoka Amber Gersjes veroverde GOUD in de klasse tot 44 kilogram. De Tilburgse droeg tijdens de openingsceremonie de Nederlandse vlag. Bekijk hier een video met flitsen van de gouden finale en de reactie van Amber Gersjes:

Haar prestatie kreeg meteen een vervolg bij de jongens. Matthijs van Harten uit Rotterdam veroverde het BRONS in de klasse tot 50 kilogram. Kort daarna pakte Tornike Tsjkadoea (-55 kg) uit Amstelveen eveneens BRONS. Kim Akker (-48 kg) verloor in de eerste ronde van de Roemeense Anna Maria Ionita. Bekijk hier de bronzen partij van Tornike Tsjkadoea en zijn reactie:

Atletiek
Tasa Jiya won ZILVER op de 100 meter bij de meisjes. De Amsterdamse zette een tijd neer van 12,04 seconden. Later in het toernooi komt ze nog in actie op de 200 en de 4x100 meter. Joris van Gool liep in de finale van de 100 meter bij de jongens een PR van 10,85 seconden, waarmee hij het brons miste op 0,02 seconden. Danaïd Prinsen plaatste voor de finale op de 800 meter. De Winschotense won met overmacht haar serie in 2.12,92. De finale is vrijdag om 16.00 uur. Koen van der Wijst werd bij het polsstokhoogspringen vijfde met een hoogte van 4,70 meter. Dat is een verbetering van zijn beste seizoensprestatie met zes centimeter. Ashley Melcherts werd op de 3000 meter vijfde in een tijd van 10.02,78. Linda Hurkmans ging met een hoogte van 1.70 meter door naar de finale van het hoogspringen. Op de 800 meter jongens plaatste Ivan Feitsma zich voor finale van vrijdag (15.30 uur) met een tijd van 1.55,79.

Turnen
De Nederlandse turners eindigden als achtste in de finale van de landenwedstrijd, met een totaal van 157.250. Bekijk hier de rekstokoefening van Frank Rijken:

Wielrennen
Op Het Lint in De Meern werd deze EYOF ook voor het eerst gefietst. 's Ochtends stond voor de meisjes de tijdrit op het programma. Aafke Soet uit Heerenveen eindigde als beste Nederlandse op de zesde plaats. Ze deed 13 minuten en 45,70 seconden over het 9,7 kilometer lange parkoers. Maaike Boogaard uit Zwaag en Kylie Waterreus uit Ulestraten werden respectievelijk zestiende en 24ste. Boogaard deed dat in een tijd van 14:11,04, Waterreus klokte 14:23,06. Bij de jongens werd Pascal Eenkhoorn dertiende, Tim van der Poel 38e.

Bekijk de reactie van Aafke Soet:

Tennis
Tennisser Bart Stevens werd vandaag uitgeschakeld in de tweede ronde. De laatst overgebleven Nederlander in het enkelspel verloor op tennispark Den Hommel in twee sets van de als twaalfde geplaatste Noor Casper Ruud: 4-6, 1-6.

In de eerste ronde van het dubbelspel wonnen Liza Lebedzeva/Kimberley van Rijn van het IJslandse duo Gronholm/Gudmundsdottir. De Nederlandse meiden wonnen met tweemaal 6-2. Bij de jongens verloren Tom Moonen en Bart Stevens van het als achtste geplaatste Duitse tweetal Giesse/Wesels in twee sets: 7-6 6-2.

Basketbal
De basketballers verloren vandaag ook hun tweede groepswedstrijd. Waar gisteren Turkije te sterk was, bleek vandaag Duitsland een maatje te groot: 79-59. De meisjes moesten hun meerdere erkennen in Rusland, 25-59.

Handbal
De handbalsters wonnen voor de tweede keer dit toernooi (30-14 van Noorwegen) en kunnen zich al opmaken voor de halve finale. De handbaljongens gingen met 18-25 onderuit tegen Zweden. Gisteren verloren de jongens al van Oostenrijk.

Volleybal
Na de knappe winst op Europees kampioen Polen gisteren, wonnen de volleybalsters vandaag ook hun tweede poulewedstrijd. Griekenland werd met 3-1 aan de kant gezet: 14-25, 25-09, 26-24, 26-24. Daarmee is een plaats in de halve finale zeker.

Zwemmen
Frederique Janssen, Josien Wijkhuijs, Pien Schravesande en Marrit Steenbergen eindigden bij de 4x100 vrije slag op een vierde plaats, in een tijd van 3.54,08 minuten. Iris Tjonk plaatste zich voor de finale van de 100 meter rugslag in een vierde tijd van 1.04,42. De finale is woensdag. Ben Schwietert eindigde op de 100 meter vlinderslag op een dertiende plaats, in een tijd van 57,65. Marrit Steenbergen plaatste zich als tweede voor de finale van de 100 meter vrij, in 58,02. De finale is woensdag vanaf 17.00 uur.

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.