|
02:00
Europe/Amsterdam

EYOF Utrecht 2013: dag 1

UTRECHT - Atlete Veerle Bakker heeft maandag tijdens het European Youth Olympic Festival in Utrecht de eerste medaille veroverd voor EYOF Team Netherlands. De Amersfoortse won het zilver op de 2000 meter steeple chase. Bakker zette een tijd neer van 6:56:78. Het goud was voor de Hongaarse Lilli Anna Toth (6:45:45).

Bakker nam vanaf de start de leiding op de baan van Maarschalkerweerd, samen met de Hongaarse winnares, maar werd in de laatste ronde voorbijgelopen door de Turkse Seyma Gul. Dankzij een flinke eindsprint bleef Bakker haar tegenstander op de meet tweetiende seconde voor.

Joris van Gool uit Rijen plaatste zich voor de finale van de 100 meter. Van Gool werd vandaag in zijn serie tweede, in een tijd van 10,87 seconden. De finale van de 100 meter is morgen, om 18.25 uur.

Tim Bluekens uit Bennekom plaatste zich als tweede voor de finale van de 400 meter. Bij 400 meter voor meisjes werd Kim Rossen in haar serie tweede in een tijd van 56.94. Daarmee plaatste de Wijchense zich als zevende voor de finale. De finales van de 400 meter zijn woensdag, om 17:55 uur (meisjes) en 18:05 uur.

Tasa Jiya uit Amsterdam sloot haar serie op de 100 meter winnend af, in een tijd van 12,04 seconden. Morgen staat om 16.05 uur de halve finale op het programma, om 18.15 uur de finale.

Discuswerper Rowdy de Wolf uit Sint Nicolaasga plaatste zich als tiende voor de finale, met een worp van 49,64 meter.

Bekijk hier een interview met Veerle Bakker:

Tennis

Bart Stevens uit Waalwijk won zijn eerste partij in het enkelspel. Stevens klopte zijn Israëlische tegenstander Omer Hefez met 6-3 en 6-4.

Tom Moonen uit Nieuwerkerk aan den IJssel werd in de eerste ronde van het enkelspel uitgeschakeld door de als tiende geplaatste Mattias Siimar uit Estland. De 15-jarige Nederlander verloor in twee sets: 3-6, 3-6. Moonen komt later nog uit in het dubbelspel.

Ook de twee Nederlandse vrouwelijke deelnemers kwamen niet door de eerste ronde. De Apeldoornse Liza Lebedzeva verloor in drie sets (6-1 6-7 4-6). Kimberley van Rhijn uit Alphen aan den Rijn ging in twee sets (0-6 4-6) onderuit tegen de Zwitserse Tamara Arnold.

Bekijk hieronder de reactie van Tom Moonen:

Volleybal

De Nederlandse volleybalmeisjes zorgden in de Jaarbeurs voor een stunt. De oranjeploeg was met 3-0 de meerdere van Europees kampioen en de nummer 2 van de wereld Polen (25-19, 25-9, 25-23). De jongens vochten voor elk punt tegen Rusland, maar moesten uiteindelijk toch met 3-1 buigen.

Basketbal

De Nederlandse basketbalmeisjes hebben hun eerste wedstrijd op het EYOF gewonnen. De Dutch Angels versloegen in sporthal Olympos Slowakije met 72-58. De jongens konden dit voorbeeld niet volgen. Zij verloren met 40-68 van Turkije.

Handbal

De Nederlandse handbaljongens waren niet opgewasen tegen hun Oostenrijkse leeftijdsgenoten. In de Jaarbeurs werd het 38-28. De meiden deden het beter. Zij wonnen hun eerste duel met 39-15 van Tsjechië.

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.