Arnhem,
12
februari
2014
|
01:00
Europe/Amsterdam

EYOF Utrecht 2013: aanbevelingen voor de toekomst

UTRECHT - De organisatie van EYOF Utrecht 2013 kan terugkijken op een succesvol verlopen evenement. EYOF Utrecht 2013 heeft geleid tot 60.000 bezoeken, 4,8 miljoen euro aan additionele bestedingen en 1600 artikelen in diverse media (mediawaarde 2,8 miljoen euro). Met het side event programma, de Achmea High Five Challenge, hebben 20.000 jongeren de kracht van sport ervaren. Deelnemers en bezoekers waren erg positief. De omgeving kritischer. Het onderzoeksrapport ‘Olympisch Sportfeest onder de Dom’, met de resultaten van drie onafhankelijke onderzoeken naar de maatschappelijke, economische en organisatorische impact van het evenement, werd tijdens de eindpresentatie van EYOF Utrecht 2013 aangeboden aan Bart Zijlstra, directeur Sport van het Ministerie van VWS. De onderzoeken zijn uitgevoerd door het Mulier Instituut, Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht. Het rapport bevat ook aanbevelingen voor de toekomst. Tijdens de bijeenkomst werd tevens het herinneringsboek van EYOF Utrecht 2013 aangeboden door toernooidirecteur Pieter van den Hoogenband aan het bestuur van EYOF Utrecht 2013 en werd door een veiling van EYOF-memorabilia geld bijeengebracht voor het Jeugdsportfonds. Conclusies onderzoeksrapport Naast bovengenoemde cijfers over bezoeken, economische waarden en deelnemers zijn de meest opvallende onderzoeksgegevens:

De 2.271 deelnemende sporters waardeerden het evenement met een 8-.
Bezoekers en festivalmakers (vrijwilligers) zijn positief; bezoekers geven gemiddeld een 8 en 95 procent van de festivalmakers geeft aan ‘trots’ of ‘zeer trots’ te zijn. Het evenement heeft volgens hen een positieve uitstraling gehad op de stad.
De Utrechtse verenigingen en bevolking reageerden kritischer. Een deel van de bevolking geeft aan dat het evenement niet echt leefde in hun naaste omgeving. Een deel van de verenigingen heeft twijfels of het EYOF Utrecht 2013 hen iets heeft opgeleverd.
Het side event programma, de Achmea High Five Challenge, is door deelnemende jongeren zeer positief gewaardeerd. Door goede aansluiting op de belevingswereld in een krachtig concept maakten ook jongeren die minder op hadden met sport op een plezierige manier kennis met sport. Voorzitter Rinda den Besten van de Stichting EYOF Utrecht 2013 geeft aan dat het bestuur zich gesterkt voelt door het rapport in het goede gevoel over de organisatie van het evenement.
Het onderzoeksrapport ‘European Youth Olympic Festival; Olympisch sportfeest onder de Dom’ en het herinneringsboek zijn te downloaden op www.utrecht2013.com.
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.