Arnhem,
01
februari
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

Esther Vergeer tien jaar lang ongeslagen

ARNHEM – De Internationale Tennis Federatie (ITF) heeft rolstoeltennisster Esther Vergeer gefeliciteerd met het feit dat ze precies tien jaar lang ongeslagen is in het enkelspel.

De 31-jarige Vergeer verloor op 30 januari 2003 voor het laatst, van de Australische Daniele di Toro. Daarna won de Woerdense 470 wedstrijden op rij. Vergeer werd in 1999 voor het eerst nummer één van de wereld. In totaal won ze 169 toernooien, waarvan 120 op rij.

Daarin versloeg ze 73 verschillende tegenstandsters, won ze 95 wedstrijden met 6-0, 6-0 en verloor ze slechts achttien sets. Slechts één keer kreeg Vergeer een matchpoint tegen: in de finale van de Paralympische Spelen 2008, tegen landgenote Korie Homan.

In de geschiedenis is er slechts één sporter die een langere reeks overwinningen heeft behaald dan Esther Vergeer. De Pakistaanse squash-speler Jahangir Khan won 555 wedstrijden op rij, in een tijdsbestek van 5,5 jaar.

Vergeer, die momenteel in het kader van het tienjarig bestaan van het Wheelchair Tennis Development Fund met de Johan Cruyff Foundation in Zuid-Afrika verblijft, zei: “Soms kan ik niet geloven dat ik in al die jaren geen enkele keer een inzinking heb gehad. Ik ben hier trots op en ik ga het vieren.”

Francesco Ricci Bitti, president van de ITF, zei: “Esther Vergeer is een groot sporter en een nog betere ambassadeur voor het rolstoeltennis.” En Carole Thate, directeur van de Cruyff Foundation: “Esther is een rolmodel. Niet alleen als sporter, maar ook met het opzetten van eigen stichting, zodat ze iets kan teruggeven aan de maatschappij.”

>> Lees meer Paralympisch nieuws op www.paralympisch.nl
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.