Arnhem,
26
maart
2015
|
20:21
Europe/Amsterdam

EBU gaat vijf EK’s gelijktijdig uitzenden

Samenvatting

European Broadcasting Union ( EBU) heeft vandaag bekend gemaakt dat zij overeenstemming heeft bereikt met de bestuursorganen van een vijftal Europese sportorganisaties om de EK’s die zij in 2018 organiseren in Berlijn en in en om Glasgow, gelijktijdig uit te zenden. Eén jaar later, in 2019 vindt de tweede editie van de European Games plaats. NOC*NSF heeft aangegeven deze European Games 2019 graag te willen organiseren en onderzoekt momenteel de mogelijkheden daartoe. 

NOC*NSF in reactie op het EBU-nieuwsbericht:

Het bericht dat de EBU in 2018 een aantal EK’s gelijktijdig uit wil zenden is een bevestiging van onze eerdere indruk dat het tijd wordt dat EK’s in Europa worden samengebracht. Europa is toe aan de European Games.

De European Games is een nieuw sportevenement. De eerste versie vindt dit jaar plaats in Baku. NOC*NSF realiseert zich dat het enige edities zal duren voor de internationale sportkalenders zich aan dit 4-jarig evenement hebben aangepast. Uit het feit dat een vijftal Europese sportorganisaties daar niet op wil wachten en in 2018 reeds het gemeenschappelijk uitbesteden van de TV rechten heeft kunnen regelen, valt af te leiden dat het EOC met het organiseren van de European Games op de goede weg is.

NOC*NSF is, ondersteund door het sportmarketingbureau TIG-sports, bezig met het onderzoek om te bepalen of de European Games 2019 in Nederland zouden kunnen worden georganiseerd. En of Nederland een kans maakt om dit evenement door de Europese NOC’s toegewezen te krijgen. Voor dit onderzoek wordt gesproken met steden, gemeenten, provincies, de rijksoverheid, het bedrijfsleven en alle andere belangstellende mogelijke partners. Dit onderzoek verloopt voorspoedig, stapje voor stapje komt een positieve uitkomst dichterbij.

Het EK atletiek 2018 is in november 2013 aan Berlijn toegewezen. Zoals het EK Zwemmen in augustus 2014 aan Glasgow is gegund. NOC*NSF heeft er altijd rekening mee gehouden dat in 2019 niet weer een EK atletiek of EK zwemmen gehouden zou kunnen worden. NOC*NSF voert gesprekken met atletiek en zwemmen over de mogelijkheid om ook in deze sporten een toptoernooi te houden tijdens de EG 2019, mochten die inderdaad in Nederland worden georganiseerd.

Het initiatief van de EBU en een vijftal Europese sportorganisaties om in 2018 samen te werken rondom de reeds voor dat jaar geplande EK’s, was bij NOC*NSF bekend. Wat in 2018 zal gebeuren is te beschouwen als opmaat naar de European Games van 2019 waar ca. 20 sporten op het programma zullen staan. In 2019 zijn de te leveren prestaties bij de European Games bij veel takken van sport onderdeel van het kwalificatieproces voor de Olympische Spelen van Tokyo 2020.

De European Games vallen onder het EOC, een organisatie waar de NOC’s van de 50 Europese landen lid van zijn. Dat is ook de wijze waarop op andere continenten de continentale evenementen zoals de Pan-American en Asian Games zijn georganiseerd. Wij zijn benieuwd naar de wijze waarop de bij het 2018 initiatief betrokken Europese sportorganisaties zich verenigen om hun EK’s gelijktijdig te kunnen organiseren.

Reactie van Patrick Hickey, voorzitter EOC:

“Als voorzitter van het EOC benader ik alle initiatieven positief die de ontwikkeling van de Europese sport ondersteunen en die er toe bijdragen dat Europese atleten hun talenten maximaal kunnen ontwikkelen. Het evenement waar in 2018 sprake van is, is een compleet ander initiatief dan de European Games, met minder sporten, minder atleten en in een ander jaar.

Dankzij de Olympische kwalificatiekansen en de European Games als uniek multi-sport evenement, zullen we met de deelnemende Europese topsporters, de sportorganisaties en alle betrokken commerciële en broadcast partners het publiek in Europa en daarbuiten weten te bereiken met prachtige en inspirerende sport.

Het EOC begon oorspronkelijk met het concept van 12 sporten op de Europese Spelen; in Bakoe 2015, zijn we al tot 20 gekomen, waarbij voor 12 van de 16 Olympische sporten een Olympische kwalificatie mogelijk is.

Het EOC is in gesprek met de Europese sportorganisaties voor wielrennen, zwemmen en atletiek om de deelname van topsporters te verzekeren voor 2019. Voor die editie van 2019 hebben we oorspronkelijk zes serieuze belangstellenden gehad. We zijn nu dicht bij de afronding van het overleg met het NOC van het volgende gastland.

Baku 2015 zal wereldwijd in 55 landen worden uitgezonden. Voor mij betekent dit dat de Europese Spelen nu al een gevestigd merk zijn en een topevenement van de Europese sport. "