Arnhem,
02
november
2014
|
19:32
Europe/Amsterdam

Driehonderd sporters getest op NOC*NSF Talentdag

We willen zoveel mogelijk rendement halen uit de relatief kleine vijver van ons sportland.
Jeroen Bijl, manager Topsport
Samenvatting

Ruim driehonderd talentvolle sporters hebben vanmiddag tijdens de NOC*NSF Talentdag laten zien wat ze in huis hebben. Verdeeld over de Centra voor Topsport en Onderwijs in Amsterdam, Eindhoven, Heerenveen en Papendal werden de jongeren gescreend op hun kansen binnen de profielen ‘Lang en Sterk’, ‘Snel en Explosief’ en ‘Uithoudingsvermogen’. Ze gaan voor een carrière in de wereldtop van het volleybal, beachvolleybal, roeien, dames rugby seven, baanwielrennen of triatlon. 

Of de op de NOC*NSF Talentdag geteste jonge sporters daadwerkelijk op het wereldpodium verschijnen zal de toekomst leren. Met de deelnemende bonden worden de komende weken alle testresultaten beoordeeld, samen met de motivatie en de ambitie van de sporters. Op basis daarvan worden de grootste talenten geselecteerd en uitgenodigd voor een vervolgtraject bij de specifieke sportbond. Met als doel om uiteindelijk in te stromen in de topprogramma’s.

Jeroen Bijl, manager Topsport van NOC*NSF, vertelt dat NOC*NSF de bonden wil helpen met het vinden van talenten buiten hun eigen sportkring. ‘We willen zoveel mogelijk rendement halen uit de relatief kleine vijver van ons sportland. Op basis van kennis en onderzoek over de afgelopen jaren is NOC*NSF tot de conclusie gekomen dat het voor laat-specialisatie sporten en enkele andere sporten met een paar dominante onderscheidende kenmerken loont om gericht op zoek te gaan naar high potentials buiten de eigen tak van sport. Omdat bonden zelf moeite blijken te hebben met het screenen van jongeren die hun tak van sport niet georganiseerd beoefenen, steekt NOC*NSF een handje toe

Het was heel leuk te zien dat er zoveel jongeren met inderdaad specifieke fysieke kenmerken op onze oproep gereageerd hebben. Er zaten vandaag daadwerkelijk potentiële topsporters bij. Of ze het echt gaan halen is natuurlijk de vraag, maar we kijken positief terug op deze eerste Talentdag”.

Met de campagne Ik wist niet dat ik het in me had riep NOC*NSF de afgelopen weken jongeren van 12 tot 18 jaar op om naar de NOC*NSF Talentdag te komen en daar te ontdekken of ze potentie hebben om de Olympische Spelen te bereiken. Aan deze oproep werd door ruim 500 jongeren gehoor gegeven. Uiteindelijk zijn van deze groep 300 potentiële talenten uitgenodigd om vandaag te laten zien wat ze in huis hebben. ‘Wat we in elk geval bereikt hebben,’ zegt Bijl, ‘is dat we jongeren bewust hebben gemaakt van hun eigen mogelijkheden en van de wegen naar het podium in topsport. Vooralsnog hebben we dat dus gedaan met een specifieke groep bonden. Hiermee wordt de groep sporters die jaarlijks aan de poort gescreend kunnen worden, vergroot. In de komende jaren willen we dit zeker herhalen, in samenwerking met nog meer bonden!’