Arnhem - Zeist,
18
september
2014
|
12:11
Europe/Amsterdam

Daling sportdeelname zet ook in augustus door

Aantal sporters dat meer dan vier keer per week sport blijft wel gelijk

Samenvatting

De NOC*NSF Sportdeelname Index en de Achmea Sport Index tot 18 jaar geven over de maand augustus opnieuw een lagere sportdeelname weer. Het eerste indexcijfer is van 111 in juli naar 104 in augustus gedaald. Dit cijfer geeft het aantal sporters en de intensiteit van hun sportactiviteiten weer ten opzichte van 2013 (100). Het aantal sporters dat meer dan vier keer per week sport blijft wel gelijk. NOC*NSF gaat er van uit dat de index in september als de sportverenigingen en de scholen hun deuren weer hebben geopend snel zal stijgen.

NOC*NSF Sportdeelname Index
De NOC*NSF Sportdeelname Index kwam in augustus 2014 uit op 104. Dit is een daling ten opzichte van juli 2014, toen de index op 111 stond. Vergelijken we de indexcijfers 2014 met die van 2013 dan zien we een lichte daling van 115 punten in augustus 2013 naar 104 punten in augustus 2014. Het aantal mensen dat minimaal één per week heeft gesport is met 55 procent gelijk gebleven. 

Erik Lenselink, manager Sportontwikkeling bij NOC*NSF: “In het afgelopen half jaar zagen we dat er ten opzicht van 2013 zo’n vier procent meer is gesport. We zien nu voor het eerst een lichte daling in sportdeelname ten opzichte van vorig jaar en dat is tegen de trend in van de afgelopen periode.”

Een mogelijke oorzaak voor de daling ten opzichte van vorig jaar augustus is het weer. Lenselink: “Deze zomer behoort tot de top-10 van natste zomers sinds 1908. Vooral in augustus viel extreem veel regen, waardoor mensen minder zijn gaan sporten dan ze zouden willen.” Met name sporten als wielrennen, skaten, buiten zwemmen en andere buitensporten zijn significant minder beoefend.

Uit nader onderzoek van GfK naar de ‘zomerdip’ in de deelname cijfers blijkt dat er in de zomerperiode altijd minder wordt gesport. Maar liefst 36 procent van de Nederlanders sport in de zomermaanden minder. Mensen gaan met vakantie, scholen zijn dicht en de meeste sportverenigingen zijn ook gesloten, waardoor er geen trainingen zijn en competities worden gespeeld.
De Nederlander geeft aan wel behoefte te hebben aan zomerse alternatieven. Zo worden buurtsporttoernooien en wandel- en hardloopgroepen georganiseerd vanaf buurthuizen of sportclubs, desgevraagd aangedragen als kansrijke sportalternatieven.

Achmea Sport Index tot 18 jaar
De Achmea Sport Index tot 18 jaar is in augustus naar 21 gedaald. In juli stond deze index nog op 77 en in maart van dit jaar werd de recordhoogte van 146 bereikt. Dit cijfer geeft het aantal jeugdige sporters weer in combinatie met een aantal factoren zoals de intensiteit van hun sportactiviteiten ten opzichte van het gemiddelde over 2013 dat op 100 is gesteld.
Dat deze jeugdindex juist in augustus nog zo sterk is door gedaald zal veel te maken hebben met het slechte zomerweer in die maand. In andere jaren wist de jeugd met zwemmen en andere zomerse  informele buitensporten op pleintjes en veldjes het nadelig effect van de zomersluiting van sportverenigingen en scholen enigszins op te vangen.

Voor de gehele NOC*NSF Sportdeelname Index, de Achmea Sport Index tot 18 jaar en voor de uitkomsten van het onderzoek naar de ‘zomerdip’ in de deelname cijfers, kunt u hier terecht. 

Boilerplate

NOC*NSF - We winnen veel met sport
Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect. Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken. NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams