Arnhem,
09
augustus
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Dagverslag 9 augustus: zilver voor Cornelissen

LONDEN (ANP) - Dressuuramazone Adelinde Cornelissen heeft een zilveren medaille veroverd op de Olympische Spelen. Beachvolleyballers Richard Schuil en Reinder Nummerdor misten het brons door een nederlaag in de strijd om de derde plaats. Atleet Churandy Martina eindigde in de finale op de 200 meter als vijfde en de Nederlandse hockeymannen bereikten op zeer overtuigende wijze de finale door de Britten met liefst 9-2 te kloppen. De estafettevrouwen bereikten de finale van de 4x100 meter in een Nederlands record en BMX'ers Raymon van der Biezen en Twan van Gendt kwalificeerden zich voor de halve finales.

Paardensport
Dressuuramazone Adelinde Cornelissen heeft donderdag in de kür van de Olympische Spelen zilver gewonnen. Ze kwam met haar paard Jerich Parzival tot een score van (officieus) 88,196. De Britse Charlotte Dujardin was met Valegro beter, 90,089.

Cornelissen debuteerde op de Spelen. Vier jaar geleden was ze nog reserve van de nationale equipe. In Londen veroverde ze enkele dagen geleden met Anky van Grunsven en Edward Gal al brons in de landenwedstrijd.

Van Grunsven eindigde zesde met Salinero, het paard waarmee ze in 2004 en 2008 goud won. Edward Gal werd met Undercover negende.

Lees hier meer over het zilver van Adelinde Cornelissen

Beachvolleybal
Reinder Nummerdor en Richard Schuil zijn er niet in geslaagd een bronzen medaille te veroveren. De Letten Martins Plavins en Janis Smedis waren in drie spannende sets net te sterk: 19-21, 21-19 en 15-11.

De Letten waren in het laatste groepsduel al te sterk geweest voor het ervaren Nederlandse koppel dat 4 jaar geleden in Peking in de kwartfinales strandde. Plavins en Smedis kwamen in de eerste set op een voorsprong van 3 punten, maar bij 17-17 was het weer gelijk. Schuil benutte niet veel later het eerste setpunt.

De al net zo spannende tweede set werd door de Letten in hun voordeel beslist. Ook in het derde bedrijf ging het lang gelijk op maar bij 10-8 tekende het onheil zich af. Bij 14-11 benutten Plavins en Smedis, de verrassingen van dit toernooi, hun tweede wedstrijdpunt.

Met een 8-3-voorsprong in het tweede bedrijf leek een ‘bronzen’ overwinning in de maak. ,,We hadden ze bij de strot'', wist Nummerdor. ,,Dit is gewoon klote, het was mijn laatste kans op een medaille. Maken we er op dat moment nog twee dan geven ze het op.''

Dat gebeurde niet. ,,Natuurlijk kijk je elkaar dan aan. Op zulke momenten baal je van elkaar. Het zou niet best zijn als dat niet zo was. Je wint en verliest samen.'' Schuil was 4 jaar geleden al doodziek geweest van de uitschakeling in de kwartfinales in Peking. Dat gevoel leek hij in Londen te kunnen kwijtraken. ,,We hebben een prima toernooi gespeeld. Het is zonde van die laatste twee nederlagen.''

Atletiek
Churandy Martina eindigde als vijfde in de olympische finale van de 200 meter. De olympische titel was zoals verwacht voor het Jamaicaanse sprintfenomeen Usain Bolt. Die liet met een tijd van 19,32 zijn landgenoot Yohan Blake achter zich (19,44). De race verliep aardig volgens plan, zei Martina. ,,Alleen kwam ik de bocht niet helemaal goed uit. Ik kon goed inschatten waar ik lag en zag dat de anderen net te ver weg waren allemaal.''

,,Dit is de wil van God'', zei Martina, die exact 20 seconden deed over zijn race. ,,Ik heb mijn best gedaan. Ik kon niet harder lopen.'' Martina was niet teleurgesteld en had, zoals altijd eigenlijk, een grote lach op zijn gezicht. ,,Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze op de Olympische Spelen zowel in de finale van de 100 als 200 meter hebben gelopen.'' Eerder eindigde de sprinter als zesde in de finale van de 100 meter.

Het Nederlandse vrouwenteam haalde de finale op de 4x100 meter estafette. Kadene Vassell, Dafne Schippers, Eva Lubbers en Jamile Samuel kwamen in Londen tot een tijd van 42,45 seconden en eindigden daarmee als derde in hun groep. De eerste drie landen kwalificeerden zich automatisch voor de eindstrijd van vrijdag.

De zege ging naar het team van de Verenigde Staten in een tijd van 41,64 seconden. Trinidad en Tobago werd tweede in 42,31. De Oranjevrouwen verbeterden het Nederlands record, dat stond op 42,80. ,Voor vandaag is dit goed'', zo zei Schippers na afloop. ,,De wissels kunnen nog wat scherper. We zullen vrijdag misschien wat meer risico nemen.''

Op de tienkamp eindigde Eelco Sintnicolaas als elfde, Ingmar Vos werd eenentwintigste. De 25-jarige Sintnicolaas liet het vooral afweten met discuswerpen. ,,Daarop heb ik het wel eens eerder verprutst, maar de laatste tijd was ik redelijk stabiel'', zei hij. ,,Dit viel heel erg tegen. Daarna was de motivatie ver te zoeken. Dit zal me nog wel even achtervolgen.''

Sintnicolaas had ondanks zijn tegenvallende prestatie wel genoten in Londen. ,,Het is heel erg balen, maar ik heb toch de Olympische Spelen meegemaakt en helemaal voltooid.''
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.