Arnhem,
08
september
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Dagverslag 7 september

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

LONDEN - Op dag 9 van de Paralympische Spelen in Londen was er opnieuw het nodige eremetaal voor Nederland. Chef de mission André Cats kon één gouden, drie zilveren en een bronzen medaille aan het totaal van zijn team toevoegen. Oranje staat nu al op 35 plakken (9 goud, 9 zilver, 17 brons). De doelstelling van 23 (het totaal van Beijing 2008 plus één) is daarmee al ruim gebroken.

Esther Vergeer had op de Paralympics in Londen eigenlijk alleen maar wat te verliezen. De Nederlandse 'koningin' van het rolstoeltennis maakte de verwachtingen echter waar door vrijdag voor de vierde keer olympisch goud in het enkelspel te veroveren. "De druk was zó groot'', bekende Vergeer, terwijl ze haar emoties nauwelijks de baas was. "Hier droomde ik van en hier heb ik alles voor gedaan.''

In de finale op Eton Manor gaf de Woerdense nummer 1 van de wereld haar landgenoot Aniek van Koot geen schijn van kans: 6-0 6-3. Een dag eerder won Jiske Griffioen al de strijd om het brons, waardoor het podium op dit onderdeel geheel oranje gekleurd is. Lees meer.

Wheeler Kenny van Weeghel legde op de 400 meter beslag op het zilver. Na het goud van Athene (2004) was het zijn tweede medaille op deze afstand. Lees meer.

Handbikester Laura de Vaan veroverde vrijdag een zilveren medaille in de wegwedstrijd, klasse H4. De Nederlandse finishte na de 48 kilometer lange race op het voormalige Formule 1-circuit Brands Hatch na 1: 31,5. Lees meer.