Arnhem,
22
februari
2014
|
01:00
Europe/Amsterdam

Dagverslag 22 februari: dubbelslag op schaatsbaan, snowboardsters uitgeschakeld

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

SOTSJI (ANP) - De Nederlandse schaatsers heben zaterdag het Olympisch toernooi afgesloten met twee gouden medailles op de ploegenachtervolging. Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen noteerden in de finale tegen Zuid-Korea een olympisch record: 3.37,71. Daarna toonden Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Jorien ter Mors in de vrouwenfinale tegen Polen hun suprematie.

De ploegachtervolging staat sinds 2006 op het programma. De Oranje-schaatssters kwamen in Turijn en Vancouver niet verder dan de zesde plaats.

"Dit zegt dat wij duidelijk de sterksten waren'', zei kopvrouw Wüst, sinds zaterdag de succesvolste Nederlandse olympiër ooit, tegen de NOS. Van Polen had Oranje in de finale weinig te duchten, zoals ook het geval was tegen de Verenigde Staten en Japan.

De Nederlandse mannen moesten bij de vorige twee Spelen genoegen nemen met brons. Dit keer maakten de schaatsers geen fout. Vrijdag werd al eenvoudig afgerekend met Frankrijk (kwartfinale) en Polen (halve finale). Zuid-Korea kon in het eerste gedeelte van de eindstrijd aardig meekomen, maar dat tempo hielden de Aziaten niet vol. "Dit was echt een super strakke race'', jubelde Blokhuijsen. "Het was kicken dat we ons plan zo goed hebben kunnen uitvoeren. Met een olympisch record en bijna een wereldrecord, geweldig gewoon.''

Lees er hier meer over.