|
02:00
Europe/Amsterdam

Dagverslag 1 augustus

LONDEN (ANP) - Edith Bosch heeft de eerste bronzen medaille voor Olympic Team Netherlands in Londen binnengesleept. Zwemmer Sebastiaan Verschuren eindigde als vijfde op de 100 meter vrije slag, een plek die roeiers van de Holland Acht ook in hun finale opeisten. Schermer Bas Verwijlen en badmintonster Yao Jie sneuvelden in de achtste finales, de hockeyers wonnen hun tweede groepsduel met 3-1 van België en windsurfer Dorian van Rijsselberge consolideerde zijn eerste plek. Wielrernster Ellen van Dijk werd achtste tijdens de tijdrit op de weg, Marianne Vos zestiende. Bij de mannen eindigde Lieuwe Westra als elfde.Edith Bosch heeft voor de derde keer op rij een medaille gewonnen bij de Olympische Spelen. Na zilver in Athene (2004) en brons in Peking (2008) pakte de Rotterdamse woensdag in Londen opnieuw brons. Bosch versloeg in de strijd om de derde plaats in de klasse tot 70 kilogram de Zuid-Koreaanse Hwang Ye-sul. Eerder rekende de 32-jarige Bosch in de herkansingen al af met de Japanse Haruka Tachimoto. Bosch leek tegen Hwang Ye-sul dicht bij verlies, maar in de laatste seconde noteerde ze toch nog een score, waardoor een verlenging de beslissing moest brengen. Geen van beide judoka's wist een 'golden score' te noteren, waarna de scheidsrechters Bosch unaniem tot winnares uitriepen. Lees hier meer over de medaille van Edith BoschZwemmenSebastiaan Verschuren is woensdagavond als vijfde geëindigd in de finale van de 100 meter vrije slag. De Amsterdamse zwemmer tikte na 47,88 seconden aan, waarmee hij voor het eerst onder de grens van de 48 tellen dook. Het goud ging naar de Amerikaan Nathan Adrian, die een tijd van 47,52 seconden realiseerde. Daarmee bleef hij zijn Australische rivaal James Magnussen slechts 0,01 seconde voor. Het brons ging naar de Canadees Brent Hayden.Verschuren zei te balen dat hij net naast een medaille greep, maar toonde zich ook blij dat zijn tijd onder de 48 seconden lag. ,,Ik ben nog nooit zo goed geweest .Ik hoor nu bij het kleine groepje zwemmers dat onder de 48 zwemt'', constateerde Verschuren. Maar de 0,08 seconden die hij te kort kwam voor een medaille bleven hem dwars zitten. ,,0,08 seconden, dat is echt zo'n stukje. Dan baal ik wel.''Ranomi Kromowidjojo bereikte met ogenschijnlijk gemak de finale van de 100 meter vrije slag. Na afloop erkende ze dat ze nog niet alles had moeten geven in de halve finale, die ze besloot in een tijd van 53,05, een olympisch record. ,,Eerlijk gezegd was het niet super zwaar. Het ging gewoon lekker. Dit was zeker nog niet alles'', concludeerde Kromowidjojo. Ze zei te verwachten dat het donderdag tijdens de finale zeker nog wat sneller zal gaan. ,,Dat moet een perfecte race worden.''Nick Driebergen miste de finale van de 200 meter rugslag op een haar. De Amsterdammer eindigde in zijn halve finale als vierde in 1.57,35. Daarmee kwam hij 0,02 seconde te kort voor een plek in de eindstrijd met de acht snelste zwemmers. Woensdagochtend in de serie had Driebergen 1.57,29 gezwommen. ,,Twee honderdste is al weinig en op de 200 helemaal'', zei Driebergen nadat hij uit het bad was geklommen. ,,Dit slaat nergens op. Ik train al 15 jaar om in een olympische finale te staan, als je die dan op 0,02 mist is dat heel zuur.'' Eerder kwam Driebergen op de 100 rug 0,07 seconde te kort voor een plek in de finale. RoeienDe Holland Acht heeft het in de olympische finale woensdag niet gered. De roeiploeg van coach René Mijnders kwam op Lake Eton Dorley als vijfde over de finish, op ruim een halve seconde van brons. Duitsland won goud in 5.48,75, voor Canada (5.49,98) en Groot-Brittannië (5.51,18). Oranje eindigde in 5.51,72 nog achter de Amerikaanse boot (5.51,48). Australië eindigde als zesde en laatste in 5.51,87.,,Dit was het hoogst haalbare in deze finale'', beaamde Diederik Simon. ,,In de geschiedenis zijn weinig races met achten geweest die zo spannend waren, denk ik. Dus het publiek hier is de grote winnaar en wij niet. Of wij de grote verliezers zijn? Dat vind ik niet. We hadden brons kunnen pakken, maar we waren gewoon niet snel genoeg.'' Sjoerd Hamburger maakte na de verloren race een zwaar aangeslagen indruk. ,,Pijnlijk, heel pijnlijk. Dat is de enige conclusie die ik kan trekken'', verzuchtte de tweevoudige deelnemer aan de befaamde Boat Race op de Theems. ,,We hadden een ploeg die brons of zilver had kunnen behalen achter Duitsland. Als je dan net naast de pot pist, komt dat wel even hard aan.'' Hamburger: ,,We hebben in de finale eigenlijk niets fouts gedaan. Daar ben ik best wel trots op. Maar we hadden in de eindfase net niet genoeg snelheid meer in huis.'' Nanne Sluis en Meindert Klem eindigden in de halve finales van de twee zonder als zesde en dat was niet voldoende voor een plaats in de eindstrijd. Ht duo werd verwezen naar de B-finale.
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.