Arnhem,
20
augustus
2014
|
20:09
Europe/Amsterdam

Dag 4 Nanjing 2014: Goud voor Lisa Nooren

Samenvatting

Lisa Nooren heeft een gouden medaille gewonnen in de teamwedstrijd springen. Nooren kwam uit met een Europese ploeg en bleef met haar vier teamgenoten Zuid-Amerika en Noord-Amerika voor. 

NANJING - Lisa Nooren heeft een gouden medaille gewonnen in de teamwedstrijd springen. Nooren kwam uit met een Europese ploeg en bleef met haar vier teamgenoten Zuid-Amerika en Noord-Amerika voor. 

Nooren legde op For The Sun, een haar via loting toegewezen paard, twee foutloze omlopen af. Alleen de Brit Jake Saywell liep op de tweede dag namens Europa tegen strafpunten op, iets dat Nooren een dag eerder gebeurde. Omdat van twee ruiters de scores mogen worden afgetrokken, finishte Europa op nul strafpunten. Zuid-Amerika had er vier, Noord-Amerika acht. "We hebben allemaal goed gereden", glunderde Nooren. "In mijn tweede beurt was de druk er al af en kon ik wat proberen en dat ging erg goed". Nooren komt ook nog in actie in de individuele wedstrijd en kijkt er al naar uit, zeker nu zij en Fot The Sun elkaar steeds beter leren kennen. "Het was in het begin wennen, maar nu gaat het inderdaad lekker". 

Wielrennen 

De Nederlandse wielerploegen houden met nog één discipline te gaan zicht op het podium. Voor de meisjes vertroebelde dat zicht wel vanwege de zestiende plaats van Lotte Eikelenboom op de mountainbike cross country: de meisjes staan nu vijfde.  De jongens  staan na de twaalfde plaats van Wiebe Scholten bij het mountainbiken nog op de tweede plek. 

“Ik ben nog nooit zo kapot geweest”, stamelde Lotte Eikelenboom, liggend naast haar fiets na afloop van haar race in Laoshan, bij Nanjing. De van oorsprong veldrijdster uit Hardinxveld-Giessendam had enorm afgezien op het zware parcours in de beklemmende Chinese hitte. “Ik heb alles gegeven. Ik startte vanaf de laatste rij en heb me naar voren gewerkt. De laatste ronde ging ik mee in een groepje van vier om de veertiende plaats, ik werd zestiende en daar ben ik best tevreden mee.” 

Wiebe Scholten startte verder naar voren, lag in de eerste ronde op de achtste plaats en kon zich mengen in de strijd voorin. De renner uit Dieren viel echter langzaam terug. “Ik denk dat ik in het begin wat te veel gegeven heb, ik merkte in de tweede ronde dat de klim wat lang werd. Ik voelde aan het eind dat ik beter eerder mijn eigen tempo had kunnen kiezen.” De mountainbiker kon wel leven met zijn klassering: “Ik heb eruit gehaald wat erin zat. Ik lag drie minuten achter op de Tsjech die won en die afstand heb ik bij wedstrijden in Europa ook ten opzichte van hem.” In de slotwedstrijd nemen de renners allemaal deel aan de wegwedstrijd. Het wordt nog zweten voor de jongens in de wetenschap dat de concurrenten op de loer liggen en sommige van hen sterke wegrenners op kunnen stellen. “Maar we hebben wat vrienden gemaakt hier, misschien kunnen we elkaar helpen”, wist Scholten. “Het wordt flink rekenen vrijdag, zeker.”

 

Zwemmen 

Laurent Bams kwam heel dicht bij het podium op de 50 meter rugslag. De zwemmer uit Eijsden verbeterde in de finale zijn eigen in de halve finales gezwommen Nederlandse juniorenrecord naar 25.61 en dat leverde hem de vierde plaats op. “Heel knap”, vond coach Patrick Pearson. “Het beste van jezelf in een finale laten zien. Dat leverde het maximaal haalbare hier op, dat vond Laurent zelf ook.” De zwemploeg deed ook op twee andere nummers van zich spreken. Esmee Bos bleef nog in de series van de 50 meter rug steken, maar Maaike de Waard haalde op die afstand als derde de finale in 28.88, net boven haar persoonlijke toptijd. Ook Mathys Goosen liet op de 50 meter vlinderslag zien dat er donderdag rekening met hem moet worden gehouden in de finale: hij liet de vierde tijd klokken in 24.29. 

Golf 

Marit Harryvan viel op de baan van de Zhongshan International Golf Club wat terug. Waar de Winschotense dinsdag een slag onder par bleef, zat ze er woensdag met een score van 75 drie slagen boven. Op de dagkaart de zestiende plaats, overall op positie elf. Harryvan zette aanvankelijk haar spel van de vorige dag voort, maar na acht holes belandde haar bal net buiten de baan in, zo leek het, wat verhoogd onkruid. Het bleek echter klei te zijn, waardoor Harryvan zich bij het wegslaan van de bal aan de pees van een pols blesseerde. Ze kon de wedstrijd voortzetten, maar durfde niet voluit te gaan, zodat het gevolgen had voor haar scorekaart. "Toch heeft ze de schade knap beperkt gehouden", meende coach Floris van Imhoff.

Lars Keunen leverde eenzelfde score in als op dinsdag, één boven par. Waar dat gisteren goed was voor de negentiende plaats, was het een dag later een twaalfde positie waard. Overall zakte hij niettemin naar de twintigste plek. “Maar Lars speelde wel beter dan gisteren”, vond coach Floris van Imhoff. “Hij had meer controle, creëerde ook kansen, maar kon dat nog net niet converteren bij het putten.” 

Hockey 

De hockeysters werden na twee eenvoudige en ruime overwinningen voor het eerst getest. Argentininië was op het Olympic Sports Park de opponent en die zette de ploeg van bondscoach Ageeth Boomgaardt meteen de duimschroeven aan. Het was aan keepster Karlijn Adank te danken dat Oranje de eerste van drie periodes schadevrij doorkwam, want de doelvrouwe redde telkens toen de Zuid-Amerikaansen enkele keren soepel door de Nederlandse linies soleerden. “We verdedigden wat te gretig en werden wat simpel uitgespeeld daardoor”, vond Boomgaardt, “en dat deden we in de tweede periode beter.” Nederland stond toen wel al op voorsprong omdat Marijn Veen aan het eind van het eerste bedrijf de bal in de het doel wist te prikken. Dat meteen na de hervatting Eline van Erk de tweede treffer maakte hielp Nederland verder in het zadel. De ploeg domineerde en had Argentinië in die periode stevig in de greep, maar scoorde niet meer. De slotperiode begon als een kopie van de eerste. Argentinië kwam enkele keren handig door, maar stuitte op Adank en het eigen onvermogen om het hoofd koel te houden. Marijn Veen deed dat wel (3-0) en na een afgekeurde Argentijnse treffer walste Nederland dankzij rake afstandsschoten van Michelle Fillet, Carmen Wijsman en Frédérique Matla over de Zuid-Amerikaanse ploeg heen. “Zeker geflatteerd”, plaatste Boomgaardt een kanttekening. “Maar zeker ook een mooie ervaring om voor het eerst tegen deze tegenstander te kunnen spelen. In deze leeftijdsklasse gebeurt dat anders nog niet.” Nederland speelt het laatste groepsduel tegen Zuid-Afrika.

Zeilen 

De windsurfers hadden na een dinsdag van vruchteloos op wind wachten, nu wel een briesje in de zeilen zodat er drie races konden worden gevaren. Lars van Someren startte moeizaam met een negende plaats, maar noteerde in race 4 een derde en in race 5 een tweede plaats. In de tussenstand is de Almeerder nu derde. 

Aimee van ’t Hoff kwam bij de meisjes tot een vierde, derde en een achtste plaats. De Blaricumse houdt zo zicht op het podium, want in de tussenstand staat ze nu vierde. Zicht op een medaille is er zeker ook voor Odile van Aanholt, die na zeven races in de Byte CII-klasse het veld aanvoert. Woensdag scoorde ze aanvankelijk twee achtste plaatsen, maar met een tweede plek in de slotrace deed ze weer goede zaken. Scipio Houtman bezet bij de jongens in de Byte CII-klasse na zeven races de 22ste stek. De Amsterdammer kwam op woensdag niet verder dan drie klasseringen in het achterveld (25 en 26 en 21). Donderdag trekken de watersporters weer naar het Chinese meer om achterstallige wedstrijden in te halen.BasketballDe meiden van bondscoach Peter van Paassen maakten in hun vierde groepsduel korte metten met Syrië. Esteher Fokke, Charlotte van Kleef, Fleur Kuijt en Janis Ndiba hadden geen enkele moeite met de tegenstander, die het einde van tien minuten zuivere speeltijd niet vol wist te maken. Bij 21 punten is het duel afgelopen (21-3).Nederland staat gedeeld tweede achter het nog ongeslagen Hongarije. De beste acht uit de groep van tien gaan door naar de knockoutfase.Donderdag staat er een shootoutcontest op de rol, voor Nederland neemt Esther Fokke deel.BadmintonVoor Alida Chen zit het toernooi erop. Nadat ze dinsdag in de enkel al sneuvelde, was in mixed dubbels de kwartfinales het eindstation. Met haar partner Andraz Krapez (Slv) verloor ze van het Thais-Chinese duo Narongrit en Qin: 21-9, 22-20.

 

Voor meer informatie, het wedstrijdprogramma, video's en een overzicht van alle deelnemers, zie: www.nocnsf.nl/nanjing2014.

NOC*NSF doet hier uitgebreid verslag van de prestaties van de Nederlandse sporters. Volg het team en het evenement ook via twitter:  #GoTeamNL #Nanjing2014 #youtholympics. Foto’s zijn te vinden en te downloaden op: https://www.flickr.com/photos/nocnsf/sets/72157646267705313/

 

Voor contact met het team in Nanjing, bel Mark Bos, +86 135 8187 8521. Houdt u rekening met tijdsverschil? Het is in Nanjing 6 uur later.