Arnhem,
22
augustus
2014
|
18:36
Europe/Amsterdam

Dag 6 Nanjing 2014: Brons voor wielrenduo Wiebe Scholten/Niek Kimmann

Samenvatting

De wielrenners Wiebe Scholten en Niek Kimmann hebben een bronzen medaille veroverd op de Jeugd Olympische Spelen van Nanjing 2014. De mountainbiker en BMX’er namen de afgelopen dagen als team deel aan de landenwedstrijd over vijf verschillende disciplines en stelden in de afsluitende wegwedstrijd de derde plaats veilig. 

Wiebe Scholten en Niek Kimmann  Foto: NOC*NSF

Voor de wegwedstrijd stond Nederland nog op de tweede plaats, maar de ploeg wist dat het met een BMX’er en een mountainbiker op de slotdag lastig zou worden in een wegkoers over 69 kilometer, waarbij de weg op en af liep en de hitte smorend was. BMX’er Kimman hield het twee ronden lang vol in het peloton, daarna was Scholten op zichzelf aangewezen. “Ik had wel wat hulp van bijvoorbeeld de Belgen, maar ik moest twee Mexicanen en een Tsjech in de gaten houden. Als die wegsprongen, moest ik er achteraan.” 

Er waren meer landen die geen baat hadden bij vluchtende Mexicanen of Tsjechen, zodat de groep in het restant van de race bijeen bleef. Alleen een ongevaarlijke Zuid-Afrikaan kreeg de zegen en die pakte prompt de zege en het leeuwendeel van de te verdienen punten. Scholten sprintte naar de tiende plek en vervolgens was het rekenen geblazen.

De vreugde was groot toen bleek dat brons binnen was. “Al zaten we zelfs een banddikte van zilver af”, wist Scholten, die een Deens wiel net eerder over de meet zag rollen.Kimmann en Scholten kwamen uit op vijf onderdelen. Dedemsvaarter Kimmann reed de mountainbike afvalrace (5e) en het BMX (1e), Scholten deed de tijdrit (17e) en de mountainbike cross country (12e). In de wegrace scoorde Scholten vervolgens voldoende punten voor het brons. 

Handboogschieten 

Voor handboogschutter Jan van Tongeren begon het toernooi vandaag. De jonge recurveschutter uit Ravenstein eindigde in de kwalificatieronde op een vierde plaats, in een deelnemersveld van 32. Het resultaat stemde zijn coach Emiel Custers tevreden. "Jan hoort in de top-6", aldus Custers. "De kwalificaties leverden verder weinig verrassingen op. Alle toppers eindigden op en plek die je van ze kunt verwachten." Door zijn ranking werd Van Tongeren in het mixed international-toernooi gekoppeld aan de nummer 29 bij de meisjes, Anisa Zamirova uit Tadzjikistan. De Brabants-Tadzjiekse combinatie moest het in de eerste ronde afleggen tegen het Brits-Wit Russissche duo Bryony Pitman/Aliaksei Dubrova. 

Zeilen 

Op Jinniu Lake stond er vandaag weinig wind, waardoor de boten en surfplanken opnieuw aan de kant bleven. Morgen staat de medal race op het programma. Normaal doen hier de best-geklasseerde zeilers en windsurfers aan mee en zijn er dubbele punten te verdienen. Omdat er deze week al een paar keer niet is gevaren, mogen morgen alle deelnemers het water op, maar worden er geen dubbele punten verdeeld. Mocht er morgen opnieuw te weinig wind staan om te varen, dan wordt de medal race verplaatst naar zondag. Indien de wedstrijd dan opnieuw wordt afgelast, dan geldt de stand zoals die nu is als einduitslag en wordt het slechtste resultaat niet afgetrokken. Momenteel staat Odile van Aanholt eerste in de Byte CII-klasse. Bij de jongens staat Scipio Houtman op de 22e plaats. Windsurfer Lars van Someren vinden we terug op de derde plek, terwijl Aimée van 't Hoff bij de meisjes de vierde plaats bezet.

Kyle Stolk Foto: NOC*NSF

Zwemmen

Voor Nederland besloot Kyle Stolk het zwemtoernooi met een vijfde plaats op de 100 meter vrije slag. De Eindhovenaar had zich als tweede voor de finale gekwalificeerd, maar de verwachting was dat hij achter de snelle Braziliaan De Santana en de Chinees Yu voor het brons kon gaan strijden. De Santana pakte inderdaad ongenaakbaar het goud in 48.25, Yu zat daar in 49.06 ruim achter, net voor de Duitser Wierling (49.07). Stolk tikte in 49.83 als vijde aan.

In de mixed estafette op de 4x100 meter wisselslag kon Nederland geen potten breken. Het team eindigde in de series als twaalfde.De zwemploeg van coaches Patrick Pearson en Paul Weijers veroverde in Nanjing drie medailles: goud voor Maaike de Waard op de 50 meter rugslag, zilver voor Kyle Stolk op de 200 meter vrij en brons voor Mathys Goosen op de 50 meter vlinder. 

Basketbal

De basketbalsters van coach Peter van Paassen hebben de smaak van het winnen te pakken. Esther Fokke, Fleur Kuijt, Charlotte van Kleef en Janis Ndiba voeren na zes van negen speelrondes de stand in groep A aan, nadat ze donderdag Hongarije en Spanje aan de zegekar bonden.Oranje presenteert zich als een hecht collectief en lwam tegen het nog ongeslagen Hongarije nooit echt in gevaar. De ploeg nam een snelle 3-0 voorsprong en gaf die marge eigenlijk geen moment meer prijs. In de eindfase liepen de Nederlandse meisjes zelfs weg naar en ruime 18-8 zege.Tegen Spanje was het spannender en moest Nederland alle zeilen bijzetten. Pas in de slotseconde trok Oranje de zege naar zich toe: 13-12. Nederland, dat alleen verloor van China, voert nu het klassement aan met vijf zeges, net als Hongarije en Estland. Zaterdag is Duitsland de tegenstander, zondag wordt de groepsfase afgesloten met duels tegen Brazilië en Slovenië, die beiden pas een duel wonnen.

Voor meer informatie, het wedstrijdprogramma, video's en een overzicht van alle deelnemers, zie: www.nocnsf.nl/nanjing2014.

NOC*NSF doet hier uitgebreid verslag van de prestaties van de Nederlandse sporters. Volg het team en het evenement ook via twitter:  #GoTeamNL #Nanjing2014 #youtholympics. Foto’s zijn te vinden en te downloaden op: https://www.flickr.com/photos/nocnsf/sets/72157646267705313/

Voor contact met het team in Nanjing, bel Mark Bos, +86 135 8187 8521. Houdt u rekening met tijdsverschil? Het is in Nanjing 6 uur later.

De Jeugd Olympische Spelen in Nanjing duren nog tot en met 28 augustus 2014.

Youth Olympic TeamNL komt 30 augustus as. om 05.05 uur terug op Schiphol.