Arnhem,
18
augustus
2014
|
19:00
Europe/Amsterdam

Zilver en brons voor Youth OlympicTeamNL op dag twee in Nanjing

Youth Olympic TeamNL legde tijdens de tweede dag beslag op een zilveren en een bronzen plak. Zwemmer Kyle Stolk eindigde als tweede op de 200 meter vrije slag, terwijl judoka Frank de Wit derde werd in de klasse tot 81 kg. 

Stolk liet 1.48.59 klokken, een fractie achter de gouden Italiaan Nicolangelo di Fabio. “Hier ben ik heel blij mee”, lachte de Eindhovenaar breeduit. Stolk, die onlangs nog de Europese titel bij de jeugd op deze afstand opeiste , leidde van meet af aan de race en consolideerde die positie tot en met het laatste keerpunt. Waar hij in Dordrecht op het EK het sterkere eindschot van Di Nicolangelo nog wist te pareren, moest hij nu toezien hoe de Zuid-Europeaan hem wist te passeren. Lees hier meer over het zilver van Kyle Stolk

Judoka De Wit had zich even moeten herpakken, nadat hij zelf in de halve finales door de Georgiër Tamazi Kirakozashvili was geworpen. “Ik kwam hier voor een finaleplek, dus dat was even een flinke teleurstelling”, zei de Haarlemmer. “Maar toen ik zag dat Milic mijn tegenstander in de strijd om brons was, kreeg ik wel weer extra motivatie. Hij versloeg me vorig jaar in de EK-finale, dus dat was mijn kans op revanche.” Die sportieve wraak kwam er, want de Montenegrijn ging er met ippon vanaf. “Geweldig”.

Bij de meisjes lag Lisa Mullenberg ook lang op medaillekoers. Via twee ippons werkte ze zich naar de halve finales, maar daar versperde de Hongaarse topfavoriete en latere winnares Szabina Gercsak haar de weg naar het goud. In de strijd om het brons moest Mullenberg daarna ook het hoofd buigen voor de Duitse Jennifer Schwille. “Ik kreeg een straf, maar snapte eigenlijk niet waarom, dus dat was wel balen ja.”Lees hier meer over het brons van De Wit 

Maaike de Waard 

In het zwembad trok Maaike de Waard knap de lijn door die ze een dag eerder in de swim-off om een finaleplek op de 100 meter rugslag al inzette. De Rozenburgse eindigde de finale als vijfde en verbeterde net als gisteren haar persoonlijke record. Dat stelde ze in Nanjing op 1.01.56.De Waard ging als een speer van start en wist na 50 meter het hele veld nog achter zich. In het tweede deel zag ze vier zwemsters langszij komen, maar met de vijfde plaats was bondscoach Patrick Pearson erg tevreden. “Erg goed gezwommen. En die sterke eerste 50 meter bieden mooie aanknopingspunten voor de 50 meter rugslag”, keek de coach meteen ook al vooruit naar het vervolg van het toernooi. 

Een record was er ook voor vlinderslagzwemmer Mathys Goosen. De in Zuid-Afrika geboren Nederlander zette in de halve finales van de 100 meter vlinderslag zijn Nederlandse juniorenrecord op 53.84. Dat was de vijfde tijd in het veld van zestien en leverde hem een plaats op in de finale van dinsdag.

Turnen Isa Maassen slaagde er niet in zich te kwalificeren voor de meerkamp- en de toestelfinales. De jongste van de Nederlandse ploeg haalde niet haar hoge niveau van de trainingen van de afgelopen week.  De Limburgse begon nog relatief goed op brug, al moest ze wel wat elementen weglaten. Op de balk, vloer en sprong moest ze echter een val laten noteren en dat deed haar de das om. “We zijn zwaar teleurgesteld”, verwoordde coach Wolther Kooistra het gevoel van trainer en pupil. Het wilde niet lukken vandaag. Isa heeft wel alle zeilen bijgezet, maar op alle toestellen een fout maken kost je in dit sterke veld de kop.” Kooistra kon kort na de wedstrijd nog geen oorzaak vinden voor de teleurstellende afloop. “Ze was goed in vorm hier, geen idee waarom het niet lukte. Daar gaan we de komende dagen naar kijken.” 

Taekwondo Fahd Zaouia strandde in de kwartfinales. De Hagenees kende in de achtste finales een goede start tegen de Mauretaniër El Mokthar, maar verloor van de topfavoriet en latere winnaar van het toernooi Huong (Taiwan) in de kwartfinales. Tegen El Mokthar tastte Zaouia eerst even af, maar daarna was het vlot gedaan met eventuele aspiraties van de Mauretaniër. Zaouia gaf hem geen kans en ging overtuigend door. Huong bleek echter van een totaal ander kaliber. “We wisten dat het lastig zou worden”,  analyseerde coach Rafik Zohri. “Hij was de winnaar van het Olympische kwalificatietoernooi en grote favoriet. En dat liet hij ook zien.” Zaouia kon proberen wat hij wilde, maar de tactisch sterke Taiwanees zette overal zijn been tussen en legde het creatieve aanvalsspel van de Hagenaar zo lam. Zaouia probeerde het linksom, rechtsom en onderlangs, maar Huong bleef stabiel en hield meteen ook de druk op Zaouia, die uiteindelijk de schoppen moest incasseren en zo teleurgesteld in de kwartfinales strandde. 

Hockey 

De hockeysters maakten in hun eerste duel van het 5-tegen-5 hockeytoernooi hele korte metten met Fiji: 17-0. In alle drie de periodes overklasten de speelsters van bondscoach Ageeth Boomgaardt de opponent. “Een prima start op zich. Al was de tegenstand niet groot, we hebben toch wat verbeterpunten gezien waar we aan moeten werken. Want morgen tegen Japan is het weer ander verhaal.” 

Basketbal 

De Nederlandse 3-tegen-3 basketbalsters hadden een moeizame start van hun toernooi tegen gastland China. De thuisploeg, gesteund door een fanatiek publiek, klopte de ploeg van bondscoach Peter van Paassen in het eerste groepsduel met 13-7. “We hadden een stroef begin. Het is toch even wennen aan een 3-tegen-3 toernooi op dit niveau en we lieten in het begin wat scoringskansen liggen”, zei Van Paassen. Nederland kwam met 0-2 achter, maakte gelijk, maar bleef in het duel met een speeltijd van tien minuten, telkens tegen een, overbrugbare, achterstand aanhikken. “In het midden van de wedstrijd kwamen we wat meer in ons spel, maar aan het eind raakten we het weer kwijt. Dat kwam deels omdat we in het begin tegen veel persoonlijke fouten aanliepen”. Na zeven persoonlijke fouten krijgt de tegenstander voor elke extra fout twee strafworpen. “En op die manier scoorde China nog vijf keer aan het eind”, legde Van Paassen de totstandkoming van de negatieve marge uit. Dinsdag kan de ploeg zich revancheren, dan speelt het twee duels. 

Zeilen 

Op het water waren de omstandigheden zwaar door het ontbreken van wind. In het surfdeel van het Chinese meer stond iets meer wind dan in het zeildeel, zodat de zeilers na hun eerste moeizame race moesten wachten tot de surfers hun drie races hadden gevaren. Daarna konden de Byte CII-zeilers hun tweede en laatste race van de dag alsnog varen. 

Odile van Aanholt weet zich na de eerste dag op de derde plek, na een zesde en derde plaats maandag. Scipio Houtman zeilde in de zware omstandigheden naar een negende en een veertiende plaats. De surfers voeren dus drie races en zowel Aimee van ’t Hoff als Lars van Someren legde een prima basis voor het verdere toernooi in de Bic Techno-klasse. Van Someren weet zich na een eerste, vierde en elfde plaats op de derde plek in de tussenstand, Van ’t Hoff kwam via een derde, derde en zesde plaats op de vijfde stek uit. Dinsdag is de tweede dag van het toernooi. 

Wielrennen 

In de tijdrit op de weg finishte Wiebe Scholten als zeventiende, terwijl Lotte Eikelenboom als negentiende eindigde op het natte wegdek van Nanjing. “We hadden gehoopt op twee toptien plaatsen”, zei coach Rob van den Wildenberg naderhand, “maar dit was het maximaal haalbare. Beiden hebben nergens iets laten liggen, er zat gewoon niet meer in.” De Nederlandse wielerteams scoorden zo geen punten, waardoor de meisjes morgen nog puntloos aan het derde onderdeel, het BMX’en, beginnen. 

Viviana van Hees, die maandag door een val in de training het eerste onderdeel van het Olympisch toernooi moest laten schieten, is fit genoeg om op haar specialiteit te starten. De jongens zakten van de vijfde naar de zevende plaats. Niek Kimman start morgen bij het BMX’en. 

Badminton

Alex Vlaar verloor maandag ook zijn tweede groepsduel in het enkelspel en zag zo zijn kansen om de laatste acht te bereiken in rook opgaan. In zijn ‘Europese’ groep had de speler uit Almere ingezet op de groepszege, maar ook vandaag lukte het hem niet om tot winst te komen, al was de nederlaag nipt. “Ik kon de eerste game domineren, mijn slagen liepen goed en die won ik vrij eenvoudig. Maar daarna was het net of er een knop omging. Mijn slagen liepen niet meer en het lukte me om een of andere reden niet om mijn spel weer terug te vinden.” In de derde set ging het niettemin gelijk op. “Al stond hij wel steeds voor en moest ik aanhaken. Op 20-19 miste ik helaas een grote kans op 20-20 en toen was het over,” baalde Vlaar. 

Alida Chen won ook haar tweede wedstrijd in het meisjesenkelspel. De Arnhemse ondervond weinig tegenstand van Rugshaar en hield de Surinaamse twee keer onder de tien punten. Dinsdag strijdt Chen met Busanan Ongbamrungphan om de zege in de groep en een plek bij de beste acht. “Dat zal zwaar worden, het is een erg sterke speelster”, wist Chen over de als derde geplaatste Ongbamrungphan. Het duel tegen Rugshaar bood de Nederlandse weinig ritme. “Ze maakte veel fouten, ik hoefde weinig af te dwingen. 

In de mixeddubbel kwam Chen ook tot een tweede winstpartij, waar Vlaar met zijn partner tegen een nederlag aanliep. 

Voor meer informatie, het wedstrijdprogramma en een overzicht van alle deelnemers zie www.nocnsf.nl/nanjing2014.

NOC*NSF doet hier uitgebreid verslag van de prestaties van de Nederlandse sporters. Volg het team en het evenement ook via twitter:  #GoTeamNL #Nanjing2014 #youtholympics. Foto’s zijn te vinden en te downloaden op: https://www.flickr.com/photos/nocnsf/sets/72157646267705313/

Voor contact met het team in Nanjing, bel Mark Bos, +86 135 8187 8521. Houdt u rekening met tijdsverschil? Het is in Nanjing 6 uur later.