Arnhem,
17
augustus
2014
|
19:00
Europe/Amsterdam

Triatlete Kirsten Nuyes zesde op Jeugd Olympische Spelen

Eerste dag van Youth Olympic TeamNL Nanjing 2014 met Triatlon, Taekwondo, Zwemmen , Wielrennen en Badminton

Samenvatting

Op de eerste dag van de Jeugd Olympische Spelen kwam Nederland op drie onderdelen uit waarop ook meteen de medailles werden verdeeld. Het leverde een vijfde plek op voor de mixed estafetteploeg bij het zwemmen op de 4x100 meter vrije slag en een zesde stek voor triatlete Kirsten Nuyes, terwijl taekwondoka Machario Patti sneuvelde in de achtste finales. 

Triatlon Kirsten Nuyes finishte als zesde op de triatlon en dat was “echt goed”, vond coach Sander Berk. “Voor het podium hadden er gekke dingen moeten gebeuren, maar zo dicht op plek vier, dat is goed gedaan”. In het zwemgedeelte van de wedstrijd raakte Nuyes weliswaar achterop, maar de verschillen bleven klein. “Dat ging ook echt hard”, vond de Brabantse, die als dertiende of veertiende uit het water kwam, op twintig tellen van de koplopers. Bij het fietsen sloeg ze de handen ineen met negen andere achtervolgers en hoewel die groep door een valpartij werd gehalveerd, slaagde Nuyes er met vier andere meisjes in om de kopgroep in de tweede van drie rondjes in de kraag te vatten. De Australische Britt Dutton was toen echter net gedemarreerd, herstelde haar marge van twintig seconden en rende vervolgens oppermachtig naar het goud. De triatlete uit Putte zag tijdens het lopen dat ook de rest van het podium zoals verwacht uit zicht raakte, maar wisselde met de andere concurrenten telkens stuivertje voor de posities vier tot en met acht. Met de uiteindelijke zesde plek was ze dan ook gelukkig: “Ik had toptien in mijn hoofd, dus als je dan zesde wordt, mag je tevreden zijn”. 

 

Taekwondo Machario Patti slaagde er net niet in de eerste ronde van het taekwondotoernooi in de klasse tot 48 kg door te komen. De Hagenaar verloor in de partij tegen de Kazach Galimzhan Serbikay via een golden score. De druiven waren zuur voor Patti, die drie seconden voor het eind van de reguliere partij een punt voorsprong liet glippen. “Een fout die Machario normaal niet maakt, focus tot het einde is juist een van zijn sterke punten”, legde coach Rafik Zohri uit. Zijn pupil had last van de spanning, aldus Zohri. “Hij kwam daardoor niet in zijn spel. Normaal domineert hij, maar door zware benen kwam hij daar nu niet aan toe”. Patti kwam in het eerste deel achter met 1-4, maar slaagde er in het tweede deel in meer pressie, initiatief en controle te krijgen. Hij repareerde de schade en leek door te kunnen stoten, maar de onderbreking naar het derde deel brak schijnbaar zijn ritme, want de spanning en de zware benen keerden terug. Hij leek niettemin de zege te pakken, maar op 8-7 zag hij de Kazach scoren. Patti nam in de extra tijd risico, kreeg twee stoten niet gewaardeerd en zag in de counter het doek zag vallen. “Dit komt hard aan. Hij komt voor goud, zet daar alles voor opzij. Dat het dan ook een leermoment kan zijn voor 2016 of 2020, dat dringt dan nu nog even niet bij hem door”.

 

Zwemmen In het zwembad eindigde de mixed estafetteploeg op de 4x100 meter vrij als vijfde. Kyle Stolk, Kim Busch, Esmee Bos en Laurent Bams hadden zich in de ochtend in 3.34.43 als derde gekwalificeerd en met Esmee Bos voor Busch bleek iedereen in de finale ook sneller dan in de ochtend, maar het podium bleef helaas uit zicht. “Het is een heel sterk veld, kijk maar naar het podium”, wees Neumann op China (3.27.02), Brazilië (3.31.55) en Australië (3.31.76). “We hebben volgens mij ook allemaal goede tijden gezwommen, dus we kunnen niet ontevreden zijn.” Tijdens de individuele nummers bereikte Maaike de Waard op de 100 meter rugslag de finale. Dat vergde de nodige inspanning omdat de Eindhovense in de halve eindstrijd, die ze in de vijfde tijd bereikt had, op een gedeelde achtste plaats eindigde. In de noodzakelijke swim-off knalde De Waard ruim over haar opponente heen en spoelde zo de smaak van de wat teleurstellende halve finale weg. “Ja, die was zelfs nog iets langzamer dan in de ochtend. Gelukkig heb ik het hersteld in de swim-off.” Die zwom ze in 1.01.66, de derde tijd van de dag. “Waar ik dat vandaan haalde? Geen idee, op adrenaline denk ik.” Robin Neumann sneuvelde op dezelfde afstand in de series, waarin de Amsterdamse de 22ste tijd had laten klokken. Bij de jongens was op de 100 meter rug de halve finales het eindstation voor Laurent Bams. Hij legde beslag op de elfde plaats, dezelfde positie op basis waarvan de zwemmer uit Eijsden zich in de series onder de beste zestien had geschaard. “Ik ging voor de finale en ik was er op tweetiende ook best dicht bij. Als ik het ergens heb laten liggen, was het in het begin van de race, toen mijn techniek niet helemaal goed liep.” Esmee Bos eindigde op de 200 meter wisselslag als twaalfde in de series. Omdat er op dit nummer geen halve finales zijn, was dit meteen het eindstation op dit onderdeel voor de zwemster uit Apeldoorn. 

 

Wielrennen Niek Kimmann verraste bij de eerste dag van de wielerwedstrijd met een vijfde plek bij de mountainbike afvalrace. De BMX’er, die in het format van Nanjing met Wiebe Mulder vijf onderdelen afwerkt waarbij ze beiden verplicht de wegrace moeten doen maar ze de andere vier disciplines mogen verdelen, bracht het puntentotaal van de jongenswielerploeg hiermee op veertig. “Boven verwachting”, vond coach Rob van den Wildenberg. “En er had zelfs meer ingezeten”, doelde hij op de valpartij in de halve finales. Kimmann voerde het veld van vier aan en leek zich naar de finale te kunnen fietsen, maar bij een val liep de ketting van zijn fiets en raakte hij te ver achterop om zich alsnog onder de beste twee te scharen. De in Arnhem woonachtige wielrenner uit Dedemsvaart spaarde zijn krachten en sprak die in de kleine finale weer aan om de vijfde plaats binnen te halen. Maandag start teamgenoot Mulder op de tijdrit op de weg, dinsdag mag Kimmann zich op zijn specialiteit BMX tonen. Badminton Alex Vlaar en Alida Chen traden met wisselend succes aan voor de eerste duels in de groepsfase van het enkel en mixed-dubbeltoernooi. Vlaar verloor zijn eerste duel met 2-0 (21-16 en 22-20) van de Fransman Tanguy Citron, Chen boog tegen de Francaise Lole Courtois een 1-0 achterstand om in een 2-1 (18-21, 21-14, 21-15) zege. In het mixed dubbel spelen geen landenteams, maar zijn de spelers aan een collega van een andere nationaliteit gekoppeld. Chen won aan de zijde van de Sloveen Andraz Krapez het eerste duel in een groep van vier met 2-0 (21-13,21-10) van het Bulgaars/Egyptische duo Mitsova/Hussein. Vlaar klopte met zijn Oostenrijkse dubbelpartner Janine Lais het koppel Coelho/Lisna (Bra/Oek) met 2-0 (21-11, 21-19).

 

Voor meer informatie, het wedstrijdprogramma en een overzicht van alle deelnemers zie www.nocnsf.nl/nanjing2014.

NOC*NSF doet hier uitgebreid verslag van de prestaties van de Nederlandse sporters. Volg het team en het evenement ook via twitter:  #GoTeamNL #Nanjing2014 #youtholympics. Foto’s zijn te vinden en te downloaden op: https://www.flickr.com/photos/nocnsf/sets/72157646267705313/

Voor contact met het team in Nanjing, bel Mark Bos, +86 135 8187 8521. Houdt u rekening met tijdsverschil? Het is in Nanjing 6 uur later.