Nanjing,
22
augustus
2014
|
13:20
Europe/Amsterdam

Brons voor wielrenduo Wiebe Scholten/Niek Kimman

Samenvatting

De wielrenners Wiebe Scholten en Niek Kimmann hebben een bronzen medaille veroverd op de Jeugd Olympische Spelen van Nanjing 2014. De mountainbiker en BMX’er namen de afgelopen dagen als team deel aan de landenwedstrijd over vijf verschillende disciplines en stelden in de afsluitende wegwedstrijd de derde plaats veilig. 

Voor de wegwedstrijd stond Nederland nog op de tweede plaats, maar de ploeg wist dat het met een BMX’er en een mountainbiker op de slotdag lastig zou worden in een wegkoers over 69 kilometer, waarbij de weg op en af liep en de hitte smorend was.

BMX’er Kimman hield het twee ronden lang vol in het peloton, daarna was Scholten op zichzelf aangewezen. “Ik had wel wat hulp van bijvoorbeeld de Belgen, maar ik moest twee Mexicanen en een Tsjech in de gaten houden. Als die wegsprongen, moest ik er achteraan.” 

Er waren meer landen die geen baat hadden bij vluchtende Mexicanen of Tsjechen, zodat de groep in het restant van de race bijeen bleef. Alleen een ongevaarlijke Zuid-Afrikaan kreeg de zegen en die pakte prompt de zege en het leeuwendeel van de te verdienen punten. Scholten sprintte naar de tiende plek en vervolgens was het rekenen geblazen.

De vreugde was groot toen bleek dat brons binnen was. “Al zaten we zelfs een banddikte van zilver af”, wist Scholten, die een Deens wiel net eerder over de meet zag rollen.Kimmann en Scholten kwamen uit op vijf onderdelen. Dedemsvaarter Kimmann reed de mountainbike afvalrace (5e) en het BMX (1e), Scholten deed de tijdrit (17e) en de mountainbike cross country (12e). In de wegrace scoorde Scholten vervolgens voldoende punten voor het brons. 

Jeugd Olympische Spelen

In Nanjing staat de zomereditie van de Jeugd Olympische Spelen nu voor de tweede keer op het programma. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) organiseerde het toernooi voor toptalenten in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar voor het eerst in 2010, in Singapore. De eerste wintereditie vond in 2012 in Innsbruck plaats. In Nanjing nemen circa 3.800 sporters uit zo'n 200 landen deel. Op het programma staan 28 Olympische takken van sport.

De Jeugd Olympische Spelen zijn bedoeld als moment voor een topprestatie, maar ook als stimulans voor jonge talenten om door te gaan op de nog lange, vaak moeizame weg naar de volwassen top. Met als absoluut hoogtepunt natuurlijk deelname aan de échte Olympische Spelen. Heel belangrijk is dat de deelnemers internationale wedstrijdervaring opdoen, dat zij kennis maken met leeftijdgenoten uit andere takken van sport en uit alle mogelijke landen. Voor NOC*NSF heeft het topsportprogramma tijdens de Jeugd Olympische Spelen de hoogste prioriteit. Daarnaast stimuleert NOC*NSF de Nederlandse deelnemers ook om aan de culturele bijprogramma’s mee te doen, zodat zij kennis kunnen maken met Olympische waarden als excelleren, vriendschap en respect.

Voor meer informatie, het wedstrijdprogramma, video's en een overzicht van alle deelnemers, zie: www.nocnsf.nl/nanjing2014.

 

NOC*NSF doet hier uitgebreid verslag van de prestaties van de Nederlandse sporters. Volg het team en het evenement ook via twitter:  #GoTeamNL #Nanjing2014 #youtholympics. Foto’s zijn te vinden en te downloaden op: https://www.flickr.com/photos/nocnsf/sets/72157646267705313/

Voor contact met het team in Nanjing, bel Mark Bos, +86 135 8187 8521. Houdt u rekening met tijdsverschil? Het is in Nanjing 6 uur later.

Youth Olympic TeamNL komt 30 augustus as. terug op Schiphol om 05.05 uur.