Arnhem,
02
augustus
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Brons voor de roeisters van de vrouwenacht

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

ETON (ANP) - De Nederlandse vrouwen acht heeft donderdag brons behaald in de olympische roeifinale. Oranje moest in de eindstrijd voorrang verlenen aan Verenigde Staten en Canada.

De Amerikaanse ploeg eindigde in 6.10,59. De titelhouder is al sinds 2006 ongeslagen. Canada kwam in 6.12,06 over de finish. Nederland deed ruim een seconde langer over de race van 2 kilometer (6.13,12). Nummer vier Roemenië eindigde op ruime afstand (6.17,64).

De Nederlandse ploeg in Eton bestond uit Jacobine Veenhoven, Nienke Kingma, Chantal Achterberg, Sytske de Groot, Roline Repelaer van Driel, Claudia Belderbos, Carline Bouw, Annemiek de Haan en stuurvrouw Anne Schellekens.

Bij Peking 2008 behaalde de Nederlandse vrouwen acht zilver. Toen waren De Haan, Kingma en Repelaer van Driel ook al van de partij.

Annemiek de Haan (31) straalde van geluk. ,,Ik wilde dolgraag afscheid nemen met een medaille en dat is gelukt. De blijdschap bij mij is echt heel erg groot'', jubelde de routinier van het Amsterdamse Skoll. De Haan en haar al even uitgelaten ploeggenotes, van wie Roline Repelaer van Driel nog even onwel was door de grote krachtsinspanning, spraken in koor over de beste race van het seizoen. ,,We gingen met lef erin en gaan met brons naar huis. Heel mooi.''