Arnhem,
11
juni
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Bondscoaches basketbal blikken vooruit op EYOF

NIEUWEGEIN (BRON: WWW.BASKETBALL.NL) - Deze zomer zal in Utrecht het European Youth Olympic Festival worden gehouden. Dit multisportevenement, dat van 14 tot en met 19 juli plaats vindt, biedt topsporters van de toekomst de kans om hun kwaliteiten met de Europese top te meten. Binnen het basketball doen de nationale teams Mannen U16 en Vrouwen U16 mee. De beide bondscoaches blikken vooruit op het evenement en de rest van de zomer.

Voor André Bout is het zijn eerste jaar als bondscoach van Nederland MU16, Bart Sengers gaat zijn tweede jaar in bij Oranje VU16. Voor beide teams geldt dat ze maar een korte voorbereidingsperiode hebben voor het EYOF, omdat de spelers en speelsters allemaal nog op school zitten. Na het evenement hebben de mannen nog drie weken en de vrouwen twee weken voordat hun EK begint.

Nederland MU16
Het EYOF is het eerste grote toernooi dat het Mannen U16-team speelt. Nederland zit in een groep met Turkije, dat vorig jaar kampioen is geworden op het EK, Polen en Duitsland, die daar de zesde en de vijfde plaats behaalden. "Fysiek zullen we waarschijnlijk tekort komen”, is Bout is realistisch. Maar hij heeft wel een duidelijke wens: “Wij willen laten zien dat we technisch en tactisch mee kunnen komen en dat Nederland over de juiste knokkersmentaliteit beschikt. En met die achtergrond gaan we strijden voor het hoogst haalbare."

Drie weken na het EYOF speelt Nederland MU16 het EK in de B-divisie in Sarajevo. "Het EYOF en het EK zijn twee losse toernooien. Op beide evenementen zullen we honderd procent geven. Daar komt nog bij dat het EYOF een fantastisch toernooi is, dat een uithangbord voor het Nederlandse basketball moet zijn. Voorafgaand aan beide toernooien hebben we een periode van drie weken, waarin we ons zo goed mogelijk gaan voorbereiden. De ervaringen van het EYOF zullen ons zeker helpen op het EK. We gaan twee keer pieken deze zomer!"

Nederland VU16
De twee toernooien die het VU16-team deze zomer speelt, zitten dicht op elkaar. Dat maakt het wel moeilijker, maar Bart Sengers ziet dit als een uitdaging. "Er zijn op beide toernooien heel veel goede ploegen, maar dat is nooit anders geweest. We willen op het EYOF zo goed mogelijk gaan presteren, maar moeten uiteraard wel rekening houden met het EK, dat twee weken later begint. In juni beginnen we pas 'fulltime' te trainen, en zelfs dan moet dat nog om de schoolactiviteiten van de meiden heen. Dat betekent dat onze feitelijke voorbereidingstijd maar heel erg kort is. Voor mij is het de kunst om in zo’n korte tijd toch te zorgen dat het team er op beide toernooien staat, en om een balans te vinden waarbij we iedereen op zijn eigen sterkte kunnen gebruiken."

De afgelopen jaren is er een sterke opgaande lijn te zien bij de prestaties van de nationale vrouwenteams. Ook Sengers wil die opgaande lijn deze zomer doorzetten. "Het doel van deze zomer is te eindigen in de topvier op het EK, waarmee we ons tevens kwalificeren voor het WK VU17 volgende zomer. Het EYOF is daarbij een uitstekende voorbereiding. Er zit veel potentie in het huidige team, en we hebben naar mijn idee genoeg in huis om een plek bij de eerste vier af te kunnen dwingen. Daarvoor moeten we wel tactisch creatief zijn met de kracht van het team, maar dat is voor mij een uitdaging!"
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.