Arnhem,
10
januari
2014
|
01:00
Europe/Amsterdam

Blog Gerard Dielessen: Over #GoTeamNL, Sochi, HHH en de minister

Op weg van Sochi naar Moskou met vlucht SU123 eindelijk even tijd om mijn eerste NOC*NSF-blog van 2014 op te tikken. De laatste dagen 2013 en de eerste dit jaar staan eigenlijk geheel in het teken van de Winterspelen in de Zuid-Russische badplaats, die ik in de afgelopen drie jaar een ware metamorfose heb zien ondergaan. Van een troosteloze bouwput is Sochi nu klaar voor de Olympische Winterspelen, die op 7 februari beginnen en worden gehouden in excellente, gloednieuwe sportstadions. Ook een nagelnieuwe infrastructuur. Met de trein ben je in ruim een half uur van het Coastal Cluster met alle ijsstadions in het gezellige wintersportplaatsje Rosa Kuthor, vanwaar je met snelle liften de besneeuwde bergen in kan.

De afgelopen maanden zijn er, terecht, veel maatschappelijke discussies gevoerd over de Spelen in Rusland. Homowetgeving, werkomstandigheden, kosten, (subtropische) locatie etc. Uiteraard zullen na de Spelen uitgebreide evaluaties volgen. En zelfs tijdens de Spelen zal NOC*NSF een bijeenkomst organiseren over sport en mensenrechten. We zeggen niet voor niets dat 'we veel winnen met sport', maar uiteraard valt ook nog heel veel te winnen met sport.

Toch is het nu vooral aan de sport zelf om te laten zien waar alle voorbereidingen toe hebben geleid. En of TeamNL een goede prestatie kan neerzetten. Ik heb daar in ieder geval heel veel vertrouwen in. Onder leiding van coaches, begeleiders en chef de mission Maurits Hendriks is de afgelopen jaren zeer gedegen en professioneel naar deze winterspelen toegewerkt. TeamNL zal met minimaal 41 atleten aan de start verschijnen.

De afgelopen dagen dus laatste checks gedaan en gezien dat de Nederlandse supporters, atleten, begeleiders, familie etc. dankzij sponsor Heineken ook weer over een prachtig Holland Heineken Huis kunnen beschikken, met uitzicht op de besneeuwde bergtoppen in het noorden, het Olympic Parc in het westen en de hemelsblauwe Zwarte Zee in het zuiden. Het heeft de mensen van Heineken de afgelopen maanden heel wat zweetdruppels gekost om ook nu weer een schitterende locatie te organiseren voor het Nederlandse contingent. Respect voor die mensen. Want ook bij de totstandkoming van het HHH bleek Rusland in vele opzichten een bijzonder land.

Desondanks beloven de Winterspelen, zowel Olympisch als Paralympisch, een mooi sportfeest te worden voor Nederland: Ik zeg #GoTeamNL. Van mij mag het nu snel 7 februari worden.

Een impressie van mijn bezoek is te horen via dit linkje in een vraaggesprek met NOS Langs de Lijn.

De Olympische Wintersportploeg werd vorige week trouwens onder het toeziend oog van onze sportminister Edith Schippers aan het Nederlandse publiek voorgesteld. Op deze plek is het nog eens goed te benadrukken dat, naast onze trouwe sponsoren, de overheid via het departement van Schippers (VWS) jaarlijks zo'n 37 miljoen euro investeert in de Nederlandse topsport. Zonder deze support dus geen toptienambitie. Ook de overheid vindt dus dat 'we veel winnen met sport', of zoals ze het zelf zeggen: VWS investeert in topsporters.

Die financiële middelen gaan uiteraard naar de verschillende topsportprogramma's, maar ook naar het stipendium van de ongeveer 750 atleten (winter en zomer, Olympisch en Paralympisch) waardoor zij kunnen trainen, zich kunnen voorbereiden en mee kunnen doen aan de internationale competities.

Behalve de financiële steun van VWS en onze Partners in Sport zijn ook de inkomsten van De Lotto essentieel voor het waarmaken van 'we winnen veel met sport'. Deze dagen kwam het bericht naar buiten dat De Lotto en de Staatsloterij samenwerking, zelfs een fusie onderzoeken. Dat is vooralsnog goed nieuws.

In het regeerakkoord heeft het kabinet zich voorgenomen meer financiën vanuit de kansspelen naar de sport te laten vloeien. Kansspelmiddelen zijn van levensbelang voor de sport. Daarmee zorgen 25.000 verenigingen, meer dan een miljoen vrijwilligers en 76 bonden ervoor dat bijna 5 miljoen mensen met grote regelmaat sporten in Nederland. En met dit geld worden de medailles gewonnen op WK’s, Olympische en Paralympische Spelen, ook straks in Sochi en in 2016 in Rio.

Het zou heel mooi zijn als het kabinet aan de vooravond van de 22ste Winterspelen hierover binnenkort de juiste besluiten neemt. Dat zal ongetwijfeld een positief effect hebben op de prestaties van onze atleten Sochi.

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier eerdere blogs van Gerard Dielessen.
Volg hem op twitter via @gerarddielessen
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.