Arnhem,
24
februari
2014
|
01:00
Europe/Amsterdam

Blog Gerard Dielessen: Het succes van #Sochi2014 #GoTeamNL

Laat ik dit stukje beginnen met een groot compliment aan de Russen. Ze zijn tijdens de Olympische Winterspelen in Sochi niet alleen op de eerste plaats in het medailleklassement geëindigd, maar hebben daarnaast een vlekkeloos verlopend sportevenement georganiseerd. Alles klopte van de eerste tot en met de laatste minuut. Dmitry Chernyshenko, baas van het organisatiecomité, verdient samen met zijn 53.000 medewerkers, onder wie 19.000 vrijwilligers, een groot compliment.

Natuurlijk was er scepsis vooraf en verliepen niet alle voorbereidende gesprekken en onderhandelingen even gemakkelijk. Natuurlijk was er een heftige maatschappelijke discussie over de mensenrechten in de Russische Federatie en dan met name over de anti-homopropaganda-wet. En natuurlijk was er de vraag of de gigantische investeringen van omstreeks de vijftig miljard ooit wel terug verdiend kunnen worden.

Maar na zeventien dagen Olympische Spelen in Sochi durf ik te stellen dat de Russen een onwaarschijnlijke droom hebben waargemaakt. Alles in het teken van de sport. Fantastisch mooie en praktische sportaccommodaties voor zowel de atleten als bezoekers. Niet eerder heb ik onder atleten, coaches, medewerkers van Nationale Olympische Comités, journalisten en supporters, zo’n aaneenschakeling van enthousiaste reacties over de organisatie van Olympische Winterspelen gehoord. Compact, op tijd, veilig, sfeervol, vriendelijk, behulpzaam, etc, etc.

En over tien, vijftien jaar zal blijken of de Sochi-regio inderdaad de economische en toeristische boost heeft gekregen die de organisatie zeven jaar geleden bij het indienen van het bid voor ogen had. Het zal mij niet verbazen als deze regio aan de vooravond staat van een voorspoedige ontwikkeling.

Ook voor ons Olympic TeamNL is een droom uitgekomen. 24 medailles produceerden de atleten bij elkaar en dat leverde een prachtige vijfde plaats op in het medailleklassement. Achter de ongenaakbare Russen, Noren, Canadezen en de Verenigde Staten, maar voor de Duitsers (jawel) en gekende wintersportlanden als Zweden, Oostenrijk, Zwitserland en de volgende organisator van de Winterspelen, Zuid-Korea.

Het succes van Sochi kwam tot stand door het keiharde werken van onze atleten en slim opereren, zei chef de mission Maurits Hendriks tijdens zijn afsluitende persconferentie. ‘En we beschikken over bijzonder getalenteerde coaches’, voegde hij daar terecht aan toe. Vanuit NOC*NSF hebben we in een voorwaardenscheppende rol de laatste vier à vijf jaar hard gewerkt om eenheid te creëren. Vijanden en vrienden bij elkaar proberen te brengen. ‘Frenemies’. Daardoor leverde de optelsom meer op dan de som der delen. Het zijn uiteindelijk de atleten en de coaches die het moeten doen. Het is prachtig om te zien hoe TeamNL de afgelopen jaren vorm kreeg. Dat werd al duidelijk in London, tijdens de Zomerspelen van 2012.

Wat ons betreft zijn London 2012 en Sochi 2014 de eerste haltes op weg naar een beter en nog professioneler sportklimaat in Nederland. Want: we winnen veel sport. De sporthelden van nu inspireren onze jeugd en dus toekomstige generaties.

Dank dus aan al die atleten, coaches en begeleiders die van #Sochi2014 een historisch evenement hebben gemaakt. En dank ook voor de support die we hebben gehad van onze koninklijke familie, minister-president Rutte en sportminister Schippers en alle andere supporters van #TeamNL.

TeamNL begint een beweging te worden, die NOC*NSF in nauwe samenwerking met atleten, coaches, bonden en andere betrokken organisaties, verder gaat ontwikkelen, omdat we geloven in de enorme maatschappelijke potentie van sport.

Vanuit Sochi kan ik alle lezers verzekeren dat vele landen uit de wereld jaloers zijn op ons succes en onze aanpak. Daar mogen wij wat mij betreft heel trots op zijn. Voor nu ‘bye bye Sochi’ en tot straks bij de Paralympische Spelen! Ook daar zullen de Russen ongetwijfeld een groot succes van maken.

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier eerdere blogs van Gerard Dielessen.
Volg hem op twitter via @gerarddielessen
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.