Arnhem,
14
augustus
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Blog: Diepe buiging voor de Olympische atleten

Vandaag hebben we samen met politiek Den Haag ons Olympic Team Netherlands gehuldigd. Het was een mooie, emotionele en inspirerende bijeenkomst. Bij wijze van uitzondering mijn blog in de vorm van de woorden die ik bij deze huldiging uit heb mogen spreken:

Geachte minister-president,
Minister,
Voorzitters van de Eerste en Tweede kamer,
CVK,
Kamerleden,
Sportliefhebbers,

Maar vooral zeer geachte Olympische atleten. Graag maak ik voor jullie een heel diepe buiging. Wat hebben jullie voortreffelijk gepresteerd in London. Ik ben onder de indruk hoe jullie je, met trainers en coaches en in nauwe samenwerking met de technische staf van NOC*NSF, hebben gemanifesteerd.

Bovendien heb ik groot respect en bewondering voor de wijze waarop jullie, door al die sportieve topprestaties, de Nederlandse samenleving hebben geïnspireerd. Wellicht hadden jullie dat in London nog niet helemaal door, maar na gisteren hebben jullie vast en zeker gemerkt hoe intens het land al die dagen meeleefde met wat er in London gebeurde.

Kijk naar de ontelbare live televisieregistraties en reportages. Urenlange radio-uitzendingen.
Ook de NOS heeft een medaille verdiend. Wat een vakwerk. En kijk ook eens naar al die andere televisieprogramma's, lees de oranje gekleurde verhalen in de dagbladen en tijdschriften, internet, zie de sociale media hype. Allemaal achter #GoTeamNL!

In een van de ochtendkranten las ik een artikel met als kop: Reiken naar de top-10 geeft Nederland kracht. En zo is het. Sport Inspireert, Sport bindt en Sport maakt de samenleving een beetje beter. Daar hebben jullie in de voorbije zeventien dagen een heel belangrijke bijdrage aan geleverd en daar wil ik jullie graag voor danken.

In London zagen we hoe tienduizenden blije vrijwilligers, publiek, sporters en bevolking er een prachtig feest van maakten. Na de euforie van deze Zomer Spelen is het wat NOC*NSF betreft van belang dat we, samen met alle maatschappelijke partners, doorgaan op de ingeslagen weg. Het topsport klimaat in Nederland verder verbeteren, waardoor we jullie prestaties nog beter kunnen verbinden met het realiseren bredere maatschappelijke doelstellingen.

Sport is in de meest ruime zin van zijn betekenis een zeer krachtig middel om onze samenleving sportiever, gezonder, vitaler, veiliger en leuker te maken. Daarbij is de aanjaag- en voorbeeldfunctie van jullie als topsporters essentieel. Maurits Hendriks had het er al over, dit waren de Spelen van een nieuwe generatie. Een generatie die zich door alle economische en maatschappelijke moeilijkheden heen zal slaan.

En een prachtgeneratie. Jullie vergeten niet, om naast het presteren, het leven inhoud te geven en vooral toch ook veel te glimlachen. Heerlijk om te zien. We hebben er van genoten en gaan er nog veel van genieten. En het is nog niet op. Want over ruim twee weken ook nog de Paralympische Spelen.

Direct daarna zijn er verkiezingen en zal snel een nieuwe regering worden samengesteld.
We zien graag dat het nieuwe kabinet de successen van London oppakt en sport nadrukkelijker inzet als middel om de samenleving beter te maken. Jullie hebben laten zien wat je met sport allemaal los kan maken. Echt supercool.

Ik ben er van overtuigd dat jullie ook in de toekomst het nieuwe kabinet, de jongeren en eigenlijk de hele Nederlandse samenleving zullen inspireren en enthousiasmeren.

Dus zeg ik nogmaals:
GoTeamNL!

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen

Volg Gerard Dielessen op Twitter via www.twitter.com/gerarddielessen
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.