Arnhem,
21
december
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

Berkhout en Cabout in NOC*NSF Atletencommissie

ARNHEM - Het bestuur van NOC*NSF heeft de keuze van de topsporters om zeilster Lobke Berkhout en waterpoloster Mieke Cabout op te nemen als lid van de NOC*NSF Atletencommissie, formeel bekrachtigd.

Vanwege het vertrek van handbalster Jokelyn Tienstra en vanwege de gewenste uitbreiding van de commissie waren er twee vacatures in de Atletencommissie. Afgelopen tijd hebben alle sporters met een A- of B-status hun stem uit kunnen brengen, wat deze uitslag bracht.

Vijfvoudig wereldkampioen zeilen en tweevoudig Olympisch medaillewinnares Lobke Berkhout is blij met haar uitverkiezing en erg gemotiveerd om in de Atletencommissie aan de slag te gaan: "Na twaalf jaar fulltime topsport is het tijd voor andere zaken. Maar ik blijf een sporter in hart en nieren en daarom wil ik dichtbij de topsport blijven. Ik wil graag mijn kennis en ervaring overdragen en gebruiken om de topsport in Nederland naar een nog hoger plan te trekken. Luisteren naar wat er speelt onder de atleten is ontzettend belangrijk. Het is nodig om de randvoorwaarden rond de sport op zo'n hoog niveau te krijgen, dat de sporter alleen nog maar hoeft te doen waar hij goed in is: topprestaties leveren. Ik neem graag plaats in de Atletencommissie om deze randvoorwaarden op dit niveau te krijgen."

Waterpoloster Mieke Cabout, Olympisch kampioen van 2008, zette in de verkiezingsstrijd het volgende motto in: 'Wanneer we elkaars kwaliteiten benutten en elkaars zwakke kanten versterken, dan groeien onze kansen en prestaties'.

Ze licht toe: "Graag lever ik, met mijn ervaringen uit de praktijk en vanuit mijn teamsport, een gerichte bijdrage aan het verbeteren van het topsportklimaat in Nederland. Het creëren van een optimale samenwerking tussen de atleten, de verschillende sportdisciplines en de Atletencommissie als adviesorgaan moet er voor zorgen dat atleten zich maximaal kunnen richten op trainen en presteren, om zo het beste uit zichzelf te halen."

NOC*NSF Atletencommissie
Het topsportbeleid van NOC*NSF en de sportbonden heeft veel impact op de positie van de topsporter. Zeker bij het nastreven van een toptienambitie en bij het professioneel bedrijven van topsport. Daarom is het van belang dat topsporters en ex-topsporters invloed uitoefenen op de beslissingen die voor topsporters belangrijk zijn. De NOC*NSF Atletencommissie is door het bestuur van NOC*NSF ingesteld en functioneert als een zelfstandig advieslichaam binnen NOC*NSF.

Bij de ontwikkeling van (nieuw) beleid, voorzieningen en maatregelen, zorgt de Atletencommissie ervoor dat de meningen en standpunten van topsporters worden gehoord en meegenomen. De Atletencommissie geeft advies aan NOC*NSF – het bureau en bestuur – en andere organisaties in de sport over de volle breedte van het topsportbeleid, om zo de belangen van de Nederlandse topsporter collectief te behartigen. De Atletencommissie is daarnaast ook de vraagbaak voor de diverse atletenvertegenwoordiging binnen de bonden.

Voor meer info: www.nocnsf.nl/atletencommissie.
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.