Arnhem,
18
februari
2014
|
01:00
Europe/Amsterdam

Bergsma verslaat Kramer op 10 kilometer

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

SOCHI (ANP) - Jorrit Bergsma heeft dinsdag bij de Olympische Spelen verrassend de 10 kilometer op zijn naam geschreven. De Nederlandse schaatser versloeg in de Adler Arena in Sochi topfavoriet Sven Kramer ruim: 12.44,45 om 12.49,02. Het brons ging naar Bob de Jong: 13.07,19.

Bergsma kon nauwelijks geloven dat hij een olympische gouden medaille op de 10 kilometer had gewonnen. "Dit moet ik even laten bezinken. Ik ben eigenlijk een beetje beduusd'', lachte hij voor de camera van de NOS.

"Ik wist dat ik een scherpe tijd had gereden'', zei Bergsma. "Een tijd waar moeilijk was aan te komen. Maar Sven Kramer was lang sneller. Toch beet hij zich stuk op mijn tijd. Ik kan het amper geloven. Op de 5 kilometer heb ik mezelf opgeblazen. Nu heb ik in het begin wel ontspanning gepakt. Daarna ben ik gaan rijden en reed ik zelfs rondjes van 29 seconden.''

Sven Kramer schaatste zijn olympische race met een rugblessure. "Ik heb er al vier of vijf dagen last van'', bekende hij. "Maar ik zit niet zo in elkaar om niet mee te doen. Het is een onwijs slecht excuus. Want je moet gewoon fit zijn. Ik ben te vaak geblesseerd voor een topsporter.''

De Fries slaagde er zo niet in revanche te nemen voor zijn diskwalificatie van vier jaar geleden in Vancouver, toen hij op weg leek naar de winst, maar bij een baanwissel op aanwijzingen van coach Gerard Kemkers de verkeerde baan inging. Wel heeft hij Rintje Ritsma en Ireen Wüst geëvenaard. Na zijn tweede plaats op de 10 kilometer staat de Fries op zes olympische medailles. Eerder won hij de 5000 meter in 2010 en 2014 en eindigde hij in 2006 als tweede op die afstand. Ook heeft Kramer twee bronzen medailles in zijn prijzenkast hangen. Die behaalde hij bij de vorige twee Spelen op het onderdeel ploegachtervolging.

Ritsma was tot deze Spelen recordhouder met zes plakken. Ireen Wüst kwam met haar winst op de 3000 meter en tweede plaatsen op de 1000 en 1500 meter al eerder op gelijke hoogte. De Brabantse verzamelde haar drie eerdere olympische plakken in Turijn (goud 3000 meter en brons 1500 meter) en Vancouver (goud 1500 meter).

Bob de Jong behaalde op 37-jarige leeftijd het brons. In de geschiedenis van de Olympische Spelen was bij het langebaanschaatsen (mannen) slechts één schaatser ouder op het moment dat hij een medaille won. Dat is wel alweer 86 jaar geleden. De Fin Julius Skutnabb eindigde in 1928 als tweede op de 5000 meter. Hij was toen 38 jaar.

Het was al de vierde keer deze Olympische Spelen dat het podium geheel Nederlands was. Kramer, Jan Blokhuijsen en Bergsma behaalden bij het begin van de Spelen ook alle medailles op de 5000 meter. Sprinters Michel Mulder, Jan Smeekens en Ronald Mulder lieten de buitenlanders achter zich op de 500 meter. Bij de vrouwen haalden Jorien ter Mors, Ireen Wüst en Lotte van Beek alle medailles op de 1500 meter.

Meer over Sochi op www.nocnsf.nl/sochi2014